Kırcaali'deki 160 senelik Osmanlı konağı

Kırcaali pazarının üstünde, kapanmış olan bir okul ve kooperatif binalarının arasına sıkıştırılmış, hayat koşturmacası arasında fark etmediğimiz asırlık bir bina vardır:

Kırcaali Osmanlı konağı

Bulgaristan’da her Osmanlı eseri gibi, Kırcaali’deki tarihi Osmanlı konağı da, Osmanlı eseri olarak unutturulmak istenmektedir.

Bugün Kırcaali Belediye Sanat Galerisi olarak kullanılan Osmanlı konağının hiçbir yerinde anıtsal, kültürel, tarihi bir bina olduğuna dair hiçbir yazıt yoktur. Buradan Türklerin geçtiği konusunda hiç bir bilgi yoktur. Türkler eskiden burasını karargah yaptıklarını bilen dahi bulamazsınız.

19. asrın ortalarında yapılan, 1913 yılına kadar Osmanlı sivil ve askeri idaresince kullanılan Kırcaali’deki Osmanlı karargahı ve Osmanlı konağı, çevresindeki 50-60 senelik binaların aksine dimdik ayaktadır.

Burada Sözde Türk Partisi HÖH-DPS partisinden 3. dönem Belediye Başkanlığı yapan bir belediye burası.

Çoğunluğu Türklerden oluşan Kırcaali Belediye Meclisinin,  bu tarihi Osmanlı eserinin bir dış duvarına, yapılma tarihi ve yaptıranlar hakkında bilgi veren bir levha konulması için karar alması, çok zor olsa gerek…

Reklamlar