Durmuş Ardakırcaali yeni cami ile ilgili görsel sonucuBursa Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla,   Kırcaali’nin Salifler semtinde 2015 yılında temeli atılan yeni cami, tamamlandığında 1 400 m2 kapalı alanıyla, 1 200(bin iki yüz) kişilik ibadet kapasitesiyle, kültür merkeziyle, kütüphanesiyle, kuran kurslarıyla, çay ocağı vs gibi tesislerle, Bulgaristan’da külliyesi olan tek cami olma özelliğini taşımakla birlikte, Balkanların da en büyük camilerinden birisi olacak.

Bilindiği gibi, Bulgaristan’ın Sofya, Filbe gibi büyük şehirlerde, Osmanlı döneminden kalan camilerin çoğu yıkılmış, yapı taşları kilise veya devlet binaları yapımında kullanılmış olup, arsaları ise gasp edilmiştir.

Örneğin Sofya’daki 67 caminin 64’ü yıkılmıştır, bugün sadece üç cami binası ayakta kalabilmiştir. Bunlardan birincisi 1494 yılında ibadete açılan ve 1878 yılından sonra Arkeoloji müzesine çevrilen Büyük camii,  ikincisi 1528 senesinde Mimar Sinan tarafından yapılan ve 1878 yılından sonra at ahırına, daha sonra (1901 yılında) Sv. Sedmoçislenitsi kilisesine çevrilen Kara camii, üçüncüsü ise 1566 senesinde ibadete açılan ve  halk arasında “Hamambaşı camisi” olarak bilinen, şimdi tek ibadete açık olan Seyfullah Efendi camiidir.

Sofya’da şehir planlaması yapılırken, Sofya’da ibadete açık olan tek caminin külliye kısmı kademe kademe daraltılarak gasp edilmiş. Bununla da yetinilmeyip, caminin revak(sundurma) kolonlarından birisi tamamen cami dışına bırakılmış olup, iki revak kolonlarının arası ise kaldırım yoluna çevrilmiştir. Hatta cami revakının bir bölümü, yağmurlu havalarda yoldan geçenlerin sığınma yeri olmuştur. Cami dışında bırakılan revak kolonlarından birisi ise, – uygun zamanda –  arabalar “ kazara” çarpsın diye yoldan sadece 50 cm mesafede bırakılmış…

Bugün  500 kişi kapasiteli ibadete açık tek Kırcaali merkez camisinin külliyesi de yıkılıp, gasp edilmiştir…

Onun için, Kırcaali bölgesinde yaşayan Müslümanlar, Kırcaali’nin yeni camisinin bir an önce ibadete açılmasını, külliyesinde yapılacak olan kültür faaliyetlerini de sabırsızlıkla bekliyorlar…

kırcaali yeni cami ile ilgili görsel sonucuİki minareli yeni Kırcaali camisinin bitmiş hali böyle olacak.

Reklamlar