Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle Kırcaali Belediyesi ile Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Kırcaali’de Türkiye Günleri’nin açılışı yapıldı. Belediye önünde düzenlenen törende Kırcaali Belediye Başkanı Doç. Dr. Hasan Azis, Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Halit İslam Tarı, Filibe Başkonsolosluğu Genel Sekreteri Erhan Arabacıoğlu, Kırcaali Bölge Müftüsü Basri Eminefendi, Kırcaali Hıristiyan Cemaati Başkanı Peder Petır Garena, Belediye Meclis Başkanı Müh. Hüseyin Ahmet, Belediye Meclis’inde Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Grubu Başkanı Latif Rasim ve Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Şükrü hazır bulundular.

Doç. Dr. Hasan Azis, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün Kırcaali’de Türkiye Günleri etkinliklerini başlatma kararı aldık. Bu etkinlikler, Kırcaali Belediyesi’nin, dostluk, tanışma, hoşgörü, kültür kimliğimizin Balkanlar, Avrupa ve dünyanın kültürel mirasının bir parçası olmasına yönelik köprüler kurmasına yönelik çabalarının devamı niteliğindedir.

Bugün memnuniyetle Kırcaali’de Türkiye Günleri etkinliklerinin açılışını gerçekleştiriyoruz ve önümüzdeki yıllarda şehrimizde farklı ülkeleri temsil eden kültürel etkinliklerin çeşitli paletini genişletmek için çaba göstereceğiz.

Kırcaali Belediyesi’nin ortaklaşa Kırcaali’de Türkiye Günleri’ni düzenlediği Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök ile Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü’ye teşekkür ederim” diye kaydetti.

Belediye Başkanı, ayrıca organizasyona katkıda bulunan Kırcaali Birleşik Çocuk Kompleksi (ODK) Müdürü Zlatka Penyova ve Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği Genel sekreteri Müzekki Ahmet’e de teşekkür etti.

Muavin Konsolos Halit İslam Tarı, törende, “Kırcaali Belediyesi’ne Türkiye Günleri organizasyonu için hem teşekkür ediyoruz, hem başarılar diliyoruz. Umarım bu sene iyi bir başlangıç olacak, bundan sonra da devam edilecek. Girişim kapsamında Kırcaali Belediyesi, kardeş belediyeleriyle daha büyük, daha fazla etkinlikler düzenleyecek. Başkonsolosluğumuz bunların hepsinde Kırcaali Belediyesi’ne elinden gelen desteği verecektir. Başarılar diliyorum” diye konuştu.

Kırcaali’de Türkiye Günleri programı, kültürel, yaratıcı, müzik, dini etkinlikler açısından zengin içerikli olduğu gibi aynı zamanda iki belediye arasında ekonomik iş birliğinin genişletilmesine yönelik ortak toplantılar ve kardeş Edirne, Çorlu, Manisa vb. belediyelerle çeşitli inisiyatifler de öngörmektedir.

Edirne Belediyesi, Kırcaali’de Türkiye Günleri programında belediyenin bünyesindeki yaklaşık 30 kişilik eşsiz bir müzik grubunun konseriyle yer alacak. İyi iş birliğimiz bağlamında Edirnekâri sergisi tanıtılacak, Kırcaali ile Edirne’nin iş dünyasının temsilcilerinin katılımıyla ortak toplantılar yapılacak ve Kırcaali’de su üzerine resim yapma tekniği olan ile ebru sanatı sergilenecek.

Trakya Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nın şehrin tüm sakinleri ve misafirleri için vereceği konser, Kırcaali halkına bir nevi armağanı olacak, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü sergi sunacak ve ünlü derviş dansı olan sema gösterisi yapılacak.  

Kırcaali’de Türkiye Günleri programının son 10 günü Türk sinemasına ayrılacak ve Büyükelçilik ile Filibe Başkonsolosluğu aracılığıyla, yeni Arena Sinema salonunda ücretsiz türkçe filmlerin gösterimleri yapılacak. 15 Temmuz şehitleri için 14 Temmuz Cuma günü mevlit okutulacak ve Ömer Lütfi Kültür Derneği’nde anma etkinliği ve sergi düzenlenecek.

Kırcaali Birleşik Çocuk Kompleksi (ODK) Müdürü Zlatka Penyova, “Kırcaali’de Türkiye Günleri’nin çocukların eserlerinin yer aldığı bir sergiyle açılmasından dolayı çok mutluyum. Bu, belediyemizin her zaman gençlerle ileriye doğru gittiğinin bir işareti olduğu gibi bu girişimin de başarılı olacağının bir işaretidir” diye kaydetti. Penyova, 2016 yılından beri gerçekleştirilen  “Bir Köprüde Buluşalım” projesinin Kırcaali ile Edirne’den gençleri bir araya getirip, kültürlerini tanımalarına fırsat verdiğini ve ortak sergide buluşturduğunu belirtti.  Kırcaali ile Edirne belediyeleri ve Rotary Kulüpleri’nin desteğiyle gerçekleştirilen bu projenin devam etmesini umduğunu ifade etti.

Törenin ardından “Bir Köprüde Buluşalım” başlıklı fotoğraf ve çizim sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Sergi, Kırcaali ODK’nın çatısı altındaki ders dışı etkinliklere katılan çocukların çektiği fotoğraflar ve Kırcaali’nin kardeş Edirne şehrindeki Hasan Rıza Güzel Sanatlar Lisesi’nden öğrencilerin çizdiği resimlerden oluşuyor.

Resmiye MÜMÜN, Kırcaali Haber

Reklamlar