Bu sabah tüm İslam aleminde olduğu gibi Ramazan Bayramı namazını kılmak üzere yüzlerce Müslüman Kırcaali İlindeki yaklaşık 340 cami ve mescide akın ettiler, mübarek bayramı karşılama coşkusunu yaşadılar. Onların arasında bayramı doğup büyüdüğü yerlerde geçirmek için Türkiye’den gelen yüzlerce vatandaşımız vardı. kircaalide-bayram-namazi

Kırcaali Merkez Camii, her bayram namazında olduğu gibi bu sabah doldu taştı. Bu defa da camiye sığmayan yüzlerce Müslüman avlusunda gerili halı üzerinde bayram namazını idrak etmek zorunda kaldılar. Son anda gelen bir grup Müslüman ise oturacak yer bulamayınca müftülük binasının kapısı önünde diz çöktü. Ayrıca çok sayıda Müslüman da camide yer olmaması sebebiyle bayram namazını hiç kılamadan cami önünde namazın bitmesinden sonra bayramlaşmayı beklediler. Yürekler acısı bu durum bir kez daha Kırcaali’de ikinci büyük bir camiye acil ihtiyaç duyulduğunu sergiledi.

Bayram namazından önce Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmet ve Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet camiden seslenerek, tüm Kırcaali Bölgesi Müslüman Cemaatin Ramazan Bayramı’nı kutlayıp Cenab-ı Allah’tan nice bayramlara erişilmesini dilediler. Hocaların verdiği vaizlerde Ramazan Bayramı’nın önemi ve faziletleri belirtildi. Ramazan ayında tutulan oruçtan sonra Müslümanların hakkıyla bayramı olduğu vurgulandı. Cami imamı Erdinç Hayrulla bayram namazı kılınışının usulünü hatırlattıktan sonra saat 6:57’de müminler namaza saf tuttular. Onların arasında bir hayli gencin bulunması çok güzel bir olaydı.

Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, Meclis Başkanı Raif Mustafa, Kırcaali Vali Yardımcısı Nazmi Mümün, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali Milletvekili Mustafa Ahmed, HÖH Kırcaali İlçe Teşkilatı Başkanı Muharfrem Muharrem, HÖH Gençlik Kolları Kırcaali İlçe Teşkilatı Başkanı Kadir Mustafov da bugün bayram namazını Merkez Camii’de kıldılar.

Namaz sonrasında cami kapısı açılınca onlarca çocuk büyüklerin ellerini öpüp para ve şeker toplama fırsatını kaçırmadılar. Cami kapısında ellerinde kutularla duran birkaç adam bayram vesilesiyle camiye yapılan para bağışlarını topladılar.

Bayramın en güzel yanı da bayramlaşma geleneğimizdir. Bu bayram da yüzlerce Müslüman, birbirleriyle kardeşçe kucaklaşıp, büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öperek, birbirlerinin mübarek Ramazan Bayramı’nı kutlayıp güzel dileklerde bulundular.

Camiden sonra Müslümanlar, yakınları, akrabaları, komşuları ve büyüklerini ziyaret ederek bayramlaşmak üzere evlere yollandılar.

Hasan Azis, bayram vesilesiyle Kırcaali Haber okuyucuları için şunları dile getirdi: “Kırcaalilerin ve tüm Müslüman kardeşlerimin Ramazan Bayramını kutlamak isterim. Biraz önce camide de söylediğim gibi Ramazan Bayramı’nın temelinde yardımlaşmak, desteklemek yatıyor. Bizler Kırcaalili olarak Müslüman kardeşlerimizle görüşüp ihtiyacı olanlara yardım etme görevimizi yerine getirmemiz gerekir. Aynı zamanda hem insan, hem de Müslüman olarak bunu sadece bayram günlerinde değil, her gün yapmak zorundayız. Kırcaalili olarak bizim için en önemli şey, insan olmak, hoşgörülü olmaktır. Bu Müslümanlara da, Hıristiyanlara da ve diğer din mensuplarına da geçerli bir şeydir. Ben Belediye Başkanı olarak tekrar Kırcaali Müslümanlarının Ramazan Bayramını kutlar, hepimize sağlık, baş hoşluğu ve başarılar dilerim”.

Ramazan Bayramı vesilesiyle Bulgaristan’da bulunan Türkiye Yurtdışı Türklerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın bugün Kırcaali ve ardından da Mestanlı İlahiyat Lisesi’ni ziyaret edip buradaki Müslümanların bayramını tebrik etmesi bekleniyor.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar