Kırcaali “Dr. Atanas Dafovski” Hastanesinde nadir hastalıkların teşhisi yapılacak olan Moleküler Tanı Laboratuarı açıldı. Bu yeni laboratuar ile Kırcaali ilinde yaşayan vatandaşların, Avrupa Birliği’ndeki gelişmiş ülkelerde standart olarak algılanan moleküler tanı ve sağlık hizmetlerine kolay ulaşmaları sağlanmış olacaktır. kircaalide-molekuler-tani-laboratuari

Laboratuarda HIV, hepatit B ve C için testler yapılacak ve genetik olarak olası meme kanseri, kolon kanseri, ve Akdeniz anemisi-talasimiya olarak bilinen hastalıklar test edilecektir. Böylelikle Kırcaalililerir Plovdiv ve Sofya gibi büyük şehirlere gitme mecburiyeti de ortadan kalkacak. Laboratuarda modern teçhizat yer almakta.

Laboratuar, “Dr. Atanas Dafovski” Hastanesi ile
Alexandroupolis Trakya “Demokritos” Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü partnerliğinde hazırlanan sınırlar ötesi proje dahilinde kurulmuştur.

Hastane müdürü Dr. Todor Çerkezov: “Bu laboratuar, tüm il için çok önemlidir” dedi. Belirttiklerine göre Alexandroupolis hastanesinde bölgemizden ve Yunan tarafından 30 doktor eğitim görmüştür. Laboratuar, lisansını aldıktan sonra Eylül ayında çalışmaya başlayacaktır.

Laboratuarın açılışında Alexandroupolis Trakya “Demokritos” Üniversitesi Moleküler Genetik Bölümü Asistanı Elektra Stalıanopolu yer aldı. Açılış töreninin konukları ise Kırcaali Belediyesi temsilcileri, Vali Yardımcısı Nazmi Mümün ve Musa Seidahmed, BSKK Müdürü Dr. Sonya Angelıva, sağlık merkezleri yöneticileri, doktorlar ve proje ekibinin bir kısmı oldu.
Kırcaali Moleküler Tanı Laboratuarı, 2007-2013y.

Yunanistan ile Avrupa Bölgesel İşbirliği Operasyonel Programı tarafından finanse edilen proje dahilinde kurulmuş, toplam değeri ise 462 bin avro olmuştur. Bu rakamın 163 bin avrosu Kırcaali hastanesi içindir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar