Bulgaristan’da, iktidardaki Sosyalist Partisi (BSP) hükümetine karşı yaklaşık iki ay önce başkent Sofya’da başlayan protestolar devam ederken, Kırcaali’de hükümet yanlısı gösteri düzenlendi. 

kircaali-hukumete-destek-mitingiTürklerin yoğun yaşadığı Kırcaali’de ilk defa hükümete destek mitingi düzenlendi. Şehir merkezine toplanan yaklaşık bin gösterici, hükümet karşıtı protestolara karşı çıkarak iktidarı destekledi.
Sosyalist Partisi ve Hak ve Özgürlükler Hareketi Partilerince düzenlenen mitingdeki konuşmalarda muhalefetteki Bulgaristan’ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) lideri Boyko Borisov eleştirildi.
Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesi Bulgaristan’da, haftalardır ülkedeki ekonomik şartlar ve kurulan yeni hükümete karşı protestolar aralıksız sürüyor.
Plamen Oreşarski başbakanlığında, sosyalistler ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) kurduğu hükümet, mayıs ayından bu yana görevde bulunuyor. İki partinin görevde kalabilmek için aşırı milliyetçi Ataka partisinin de desteğine ihtiyaç duyuyor.
Sosyalist Başbakan Plamen Oreşarski, göreve geldikten sonra şaibeli geçmişi ile tanınan ve medya patronu olan HÖH milletvekili Delyan Peevski’yi istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Ajansı’nın başına getirilmesi ile başlayan halk gösterileri, Peevski’yi istifa etmek zorunda bıraktı. Ancak Peevski’nin istifasından sonra gösteriler dinmedi ve hükümet karşıtı protestolara dönüştü.

Nahit Doğu, AA

Reklamlar