Kırcaali şehrinin kurucusu Gazi Kırca Ali’nin mezarına yapılan türbenin ve Kırcaali Merkez Camii çevre düzenlemesinin açılışı yapıldı. Cami avlusunda düzenlenen açılış törenine katılan resmi konuklar arasında Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy, T.C. Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Başmüftü Dr. Mustafa Aliş Hacı, T.C. Sofya Büyükelçiliği Müsteşarı Erman Topçu, Haskovo (Hasköy) Müftüsü Basri Eminefendi, Belediye ve yerel yönetim temsilcileri ve vatandaşlar yer aldı.

Kırcaali Bölge Müftülüğü İrşat Bölümü Başkanı Sezer Sadulov’un sunuculuğunu yaptığı açılış töreni, Kırcaali Merkez Cami’de görevli Türkiye’den konuk imam Metin Uluocak tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, günün anlam ve önemine binaen selamlama konuşmasında Yüce Allah’ın türbenin açılışının hayırlara vesile eylemesini diledi. Türkiye Büyükelçisi’nin şahsında Başmüftülüğün öncülüğünde yürütülen proje kapsamında Türkiye’deki derneklere sağladıkları katkılardan dolayı içten teşekkürlerini sunan Müftü, projenin sonraki aşamasında Kırcaali’deki iş insanlarının desteği ile cami binasında dış cephe mantolama yapılacağını açıkladı. Beyhan Mehmet, herkesin Ramazan Bayramı’nı tebrik ederek sağlık, mutluluk ve bereket diledi.

Ardından Sezer Sadulov, “Aşığız Muhammed’e” ilahisini söyledi.

Büyükelçi Dr. Ulusoy, yaptığı açılış konuşmasında, “Böylesi anlamlı bir günde burada olmak gerçekten önemli. Ramazan ayı bildiğiniz gibi biz Müslümanlar için dayanışma, destek, birlikte olmak ve paylaşım ayıdır” diye belirtti. Türbenin ve cami çevre düzenlemesinin Türkiye’den gelen bağışlarla yapıldığını ifade eden Büyükelçi, “Bunlar esasen iki komşu, dost ülke arasında çok normal. Geçen ay 12 Mayıs’ta da Edirne’de onarımı yapılan Sveti Georgi Kilisesi’nin açılışı yapıldı. O kilisenin kubbesinin tamiratı için Bulgaristan makamları gönüllerinden ne koptuysa verdiler ve onarım yapıldı. Bunlar esasen iki ülkenin ne kadar birbirine yakın olduğunu gösteriyor. Kimin bir ihtiyacı varsa diğer ülke soydaşlarına, dindaşlarına yardım ediyor. Bugün de bu çeşit bir yardımı bizler sevgili Kırcaali halkı için yapmış bulunmaktayız. Bu yardımın arkasında olan, projeyi destekleyen TİKA’ya (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) ayrıca ben de teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi TİKA bütün bu komşu coğrafyalarda camisinden tutun da kilisesine, medresesine, okuluna kadar her türlü sosyal yardımı işbirliği kapsamında yapmaya hazır, her zaman da yapmak istiyor. İşte bugün de bir örneğini gördüm ki bundan sonra da ne zaman bir ihtiyaç varsa Türkiye olarak komşumuz, müttefikimiz ve dostumuz Bulgaristan halkına her zaman hazırız” diye kaydetti. Kırcaali Arda 1924 Futbol Spor Kulübü takımının 2. Lig’den 1. Lig’e yükselmesine de değinen Büyükelçi, “Futbol aslında önemli bir dostluk vesilesidir. Bu kulübümüzün de belki bundan sonra Avrupa kupalarında Türk kulüpleriyle oynamasını ümit ediyorum. Aynı zamanda belki de burada Kırcaali’de Türk kulüpleriyle dostluk maçları yapabiliriz. Bir Fenerbahçeli olarak belki Fenerbahçe ile de bir maç ayarlayabiliriz. Bakalım, inşallah hepsi olur. Bu vesileyle bir kez daha hepinizin Ramazan Bayramı’nı tekrar tebrik ediyorum. Kendinize iyi bakın! Her şey inşallah daha da güzel olur bu coğrafyada, hep birlikte mutlu, mesut yaşarız” dedi.

Dr. Ulusoy, Ramazan Bayramı vesilesiyle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun selamlarını iletti.

Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Büyükelçi’ye Kırcaali Arda 1924 Futbol Spor Kulübü’nün bayrağını hediye etti.

Gazi Kırca Ali Türbesi, tekbirler, salavat-ı şerifeler ve dualar eşliğinde ziyarete açıldı.

Açılışta Başmüftü Dr. Mustafa Hacı, dua yaptı.

Törenden sonra resmi konuklar, Gazi Kırca Türbesi’ni ziyaret ettiler.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar