Kırcaali iline bağlı Ardino (Eğridere), Kırcaali, Kirkovo (Kızılağaç), Krumovgrad (Koşukavak), Momçilgrad (Mestanlı), Cebel (Şeyhcuma) ve Çernooçene (Yeni Pazar) belediyeleri, 21 Şubat Uluslararası Ana Dili Günü dolayısıyla dün Belediye Kültür Merkezi salonunda bir konser programı düzenlediler. Kutlama etkinliği, çok dillilik ve kültürel çeşitliliğin bir kutlaması haline geldi.

Etkinlikte resmi konuklar arasında HÖH Kırcaali İl Başkanı Müh. İzzet Şaban, HÖH Kırcaali Milletvekilleri Adlen Şevket ve Erol Mehmet, HÖH Gençlik Kolları Kırcaali İl Başkanı Bayram Bayram, hazır bulundular.

Etkinliğe ayrıca Kırcaali iline bağlı Belediye başkanları, Belediye Meclis başkanları, HÖH Kadın Kolları başkanları, HÖH Gençlik Kolları ilçe başkanları, kültür faaliyetçileri, Türkçe öğretmenleri, çok sayıda vatandaş katıldılar.

HÖH Genel Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis yaptığı selamlama konuşmasında şunları belirtti: “Bir topluluk dilini, dinini ve kültürünü özgürce ifade edebildiğinde bir topluluktur. Kimliğin bu üç temel unsuru konusunda hala yapacağımız çok şey var”. HÖH‘ün kuruluşundan bu yana ana dili sorununu kültürel ve etnik kimliklerin bir parçası olarak gündeme getirdiğini vurgulayan Müh. Azis, “Topluluklarda kimlikten söz ediyorsak hem bir topluluk, hem de HÖH olarak arzumuz, ana dili eğitiminin ülkemizde zorunlu eğitim müfredatının bir parçası olmasıdır. HÖH, her zaman bu konumdaydı ve bu konum bir an için değişmedi” diye kaydetti. Başkan Azis, Bulgaristan Meclisinde yer alan HÖH milletvekillerine ana dili eğitiminin zorunlu müfredatın bir parçası olması konusundaki tutumlarından dolayı teşekkür etti. Azis, “Ne yazık ki, bu konuda biz her zaman yalnızdık. Bu, yıllar içinde değişmemiş bir gerçektir “dedi.

Zengin konser programının başında popüler Türk halk dansı olan zeybek gösterisi sunuldu. İldeki tüm yedi belediye de şiir dinletisi, dans, skeç veya şarkıyla programda yer aldı. “Ana Dilim, Öz Dilim” şiiriyle herkesi duygulandıran Kirkovo’nun Fotinovo (Hatipoğulları) köyünden 12 yaşındaki Nazlıcan Ahmet, büyük alkış topladı.

Ana Dili Günü’nü Kutlama Etkinliği, HÖH Kırcaali İl Yönetim Kurulu tarafından organize edildi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar