Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği ile Türk Kültür ve Sanat Derneği’nin (TÜRKSAD) ortak organizasyonuyla dün akşam Kırcaali’de 23 Nisan Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı.

Programda Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği’nin çatısı altındaki Yüksel Esen ve Nilgün Ahmet’in yönetmenliğinde faaliyet gösteren Çocuk Folklor Ekibi ve Kırcaali Türk Halkoyunları ve Türküleri Ekibinin sunduğu Rumeli oyunlarının yanı sıra derneğin solistleri de türküler ve şarkılar söyledi. Konserde 70 çocuk ve genç yetenek sahne aldı. Kırcaali Belediye Kültür Merkezi salonunu tıklım tıklım dolduran muhteşem konseri tüm bölgeden yaklaşık 500 kişi izledi. Onların arasında pek çok küçük çocuklarla gelen izleyicilerin de olması gözden kaçmadı.

Konsere teşrif eden konuklar arasında Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Şükrü, Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali İl Başkanı Müh. İzzet Şaban, Kırcaali ve Filibe Bölge Müftüleri Beyhan Mehmet ve Taner Veli, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve başka konuklar hazır bulundu.

Şirin İsmail’in sunuculuğunu yaptığı konser programı Kirkovo (Kızılağaç) Fotinovo (Hatipoğulları) Hristo Smirnenski İlköğretim Okulundan Türkçe öğretmeni Zekiye Hasan’ın öğrencileri Sevil Yüksel ve Berika Tasim Hacıveysal’in seslendirdiği iki şiirle başladı. Ardından Kırcaali Türk Folklor Ekibinde yer alan kızlar Çiftetelli dansını sundu. Küçük solist İrem İlyaz’ın seslendirdiği “Ayva Çiçek Açmış Yaz mı Gelecek” türküsünden sonra minik yetenek İlayda da bir türkü seslendirdi ve ardından İlayda ve İrem ikilisi sahne aldı. Derneğin küçük yeteneklerinden Bertu Mümün’ün seslendirdiği iki türküden sonra program bir Rumeli dansıyla devam etti. Daha sonra sahne alan Miray ve Çisem ikilisi, İlayda Şevket, Sinem Sezgin ve Aysun Ahmet söyledikleri türkülerle ses yeteneğini bir kez daha sergilediler. Muhteşem bir dans gösterisi eşliğinde İlayda Şevket’in seslendirdiği “Üsküdar’a Gider İken”(Katibim) şarkısı büyük beğeni topladı.

Rumeli yöresi halk oyunuyla devam eden programda yer alan Sürpriz Modern Dans Grubu ise Edis’in söylediği “Çok Çok” şarkısı eşliğinde sunduğu muhteşem dans gösterisiyle gençleri coşturdu. Ardından tekrar programda yer alan genç yetenek Aysun Ahmet söylediği iki türkü ve Kırcaali Türk Folklor Ekibi Kırcaali yöresi halk oyunları gösterileriyle muhteşem sahne performansı sergilediler.
Bununla yaklaşık iki saat süren konser programı sona erdi. Tüm amatör sanatçılar, sergiledikleri muhteşem türkü ve şarkı performanslarıyla izleyicilere keyifli anlar yaşattılar, Kırcaalilerin gönüllerini bir kez daha fethettiler.

Konser programının sonunda Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, günün anlam ve önemine binaen konuşma yaptı. Sayın Ergani, konuşmasında şunları söyledi: “Çok güzel ve anlamlı bir gece oldu. 98 yıl önce bugün Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Anadolu’da millet mücadeleyi verirken Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışını yaptılar ve bunu daha sonra Cumhuriyetin ilanı izledi. Gazi Mustafa Atatürk, 98 yıl önce bunu yaparken aynı zamanda bugünü sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünyadaki çocuklara bir bayram olarak hediye etti. Dolayısıyla ben ilk önce bütün çocukların, buradaki çocuklarımızın, Kırcaali’deki bütün çocukların bayramını kutlamak istiyorum. Çocuklarımız bizim göz aydınlığımız, en değerli varlıklarımız. Onların sağlıklı bir şekilde gelişimleri, eğitimleri son derece önemlidir. Çünkü çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Bugün bu anlamlı günde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum”.

Filibe kentinde Başkonsolosluk Rezidansında da Çocuk Bayramı Kutlama Etkinliği yaptıklarını bildiren Başkonsolos, “Arda boylarında, Kırcaali’de 23 Nisan bir başka oluyor. Çocuklarımız hakikaten çok güzel bir performans gerçekleştirdiler, her birini ilgiyle izledik. Çocukların bayramını kutlarken, çocukların bu coşkusuna katılırken aslında hepimiz bir bakıma çocukluk günlerimize gittik. Ben böyle yaşadım. Her yetişkinin içinde küçük de olsa bir çocuk vardır. Bu vesileyle küçük de olsa bu çocuk ruhunu taşıyan bütün büyüklerin de bayramını kutluyorum. Bu organizasyonu düzenleyen Ömer Lütfi Kültür Derneği ve Türk Kültür ve Sanat Derneği’nin değerli yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bugün aynı zamanda Dünya Kitap Günü’dür. Kitap, biliyorsunuz çok önemli. Bugün herkesin cebinde bir telefon, bilgisayar, internet var. Zamanımızın büyük bir çoğunluğunu biz bunlarla geçiriyoruz. Halbuki kitap insanın en değerli dostudur. Bu vesileyle bugünü anmak bakımından önemlidir. Telefon güzel, televizyonda çok ilgi çekici programlar var, onları izliyoruz. Ama kitap şayet ilgi gösterildiğinde, temas kurulduğunda insanın en değerli, en yakın dostu, onu hiçbir zaman terk etmez. Dolayısıyla başucumuzda birer kitap bulundurma tavsiyesini bu vesileyle çocuklarımıza ifade etmek istiyorum”.

Ardından Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle 3 Nisan’da Türk-Bulgar Edebiyat Kulübü tarafından ilan edilen “Hayalimdeki Dünya” konulu şiir, öykü, fotoğraf ve çocuk resim yarışmasında Kırcaali ilinden dereceye giren çocuklara ödülleri verildi. Genç yeteneklere ödüllerini takdim eden Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, yarışmaya en büyük katılımın ve dereceye girenlerin de Kırcaali ilinden olduğunu belirtti. Başkonsolos, salondaki bütün çocukları gelecek yılki Bulgaristan genelinde yapılacak yarışmaya katılmaya davet etti.

Çocuk resmi dalında birinciliği Fotinovo Hristo Smirnenski İlköğretim Okulu 2. sınıf Öğrencisi Berika Tasim Hacıveysal, ikinciliği Kırcaali Birleşik Çocuk Kompleksi Palitra Resim Okulu’ndan 10 yaşındaki Stela Miluşeva ve teşvik ödülünü deCebel Hristo Botev Lisesi 5.sınıf öğrencisi Atakan Yılmaz Hasan kazandı.

Fotoğraf dalında birinciliği Kırcaali Ot Çerno do Byalo Fotoğraf Kulübü’nden 16 yaşındaki Angelina Vançeva, ikinciliği aynı kulüpten 16 yaşındaki Margarita Petrova ve üçüncülüğü de aynı kulüpten 17 yaşındaki Mutlu Ali kazandı.

Öykü dalında birinciliği Kırcaali Çiftlik Köyü Maksim Gorki İlköğretim Okulu öğrencisi olan 12 yaşındaki Gamze Necip, ikinciliği Filibe Üniversitesi öğrencisi Sevdiye Hüseyin, üçüncülüğü Filibe Üniversitesi öğrencisi Aylin Drinkova ve teşvik ödülünü de Filibe Üniversitesi öğrencisi olan 19 yaşındaki Esin Aliosman kazandı.

Şiir dalında birinciliği Cebel Hristo Botev Lisesi 10.Sınıf Öğrencisi Sinem Sezgin Mehmedali, ikinciliği Filibe Sveti Patriarh Evtimiy Lisesi öğrencisi 10 yaşındaki Sofya İlçeva, üçüncülüğü Momçilgrad (Mestanlı) Nikola Yonkov Vaptsarov Lisesi öğrencisi 12 yaşındaki Melike Ali ve teşvik ödülünü de Fotinovo Hristo Smirnenski İlköğretim Okulu 2. Sınıf Öğrencisi Berika Tasim Hacıveysal aldı.

Tüm dereceye girenlerin ödüllerini sunan Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, genç yetenekleri tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

Programın sonunda organizatörlere ve tüm amatör sanatçılara Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Kırcaali Belediyesi ve HÖH Kırcaali İlçe Teşkilatı, HÖH Kırcaali İl teşkilatı, Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, DOST Partisi Kırcaali İl Teşkilatı ve Kırcaali Haber gazetesi tarafından birer sepet çiçek sunuldu.

Organizatörler, programda yer alan tüm çocuklara ve gençlerin yanı sıra müzikleri hazırlayan Ayhan Şakir’e teşekkürlerini sundular.

Çocuk Bayramı kutlaması tüm çocukların sahnede hep beraber Hayat Bayram Olsa şarkısına eşlik etmeleriyle son buldu.

 

Resmiye Mümin, Kırcaali Haber

Reklamlar