Bugün düzenlenen törenle Kırcaali Hidrometeoroji Gözlemevi’nin kuruluşunun 100.yılı kutlandı. Aynı zamanda birkaç gün önce tamamlanan yenileme çalışmalarından sonra gözlemevi binasının açılışı yapıldı. Törende resmi konuklar olarak Bulgar Bilimler Akademisi (BAN) Başkanı Akademik Stefan Vodeniçarov, Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü (NİHM) Başkanı Doç. Georgi Korçev, Kırcaali Valisi Biser Nikolov, Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı İvan Velev ve Kırcaali Meclis Başkanı Raif Mustafa yer aldılar. Kırcaali Orets Paisiy Lisesi’nden bir grup öğrenci de vardı. kircaali-hidometeoroloji-gozlemevi

Doç. Korçev, kaynakların yetersizliğine rağmen BAN şapkası altındaki NİMH kurumunun aktif faaliyet göstererek tesislerini yenilemeye devam ettiğini kaydetti. Kırcaali’deki devlet idare ve yerel yönetim temsilcilerinin gözlemevinin faaliyetini desteklemelerinden dolayı sevindiğini paylaştı.

Do. Korçev, 1913 yılında Bulgar Meteoroloji Servisi’nin Kırcaali’de Yağmurölçer İstasyonu açtığını belirtti. Bölgenin yağan yağmurlar açısından ilgi uyandırdığı anlaşıldı. 1921 yılında burada ilk Meteoroloji İstasyonu açılıyor.Geçen asrın 60’lı yıllarında meteoroloji istasyonu açılıyor. Ülkedeki 42 meteoroloji istasyonlardan 11’i Uluslararası Meteoroloji Birliği ile işbirliği içersindeler ve sahip oldukları veriler tüm dünyadaki 119 ulusal kuruma aktarılıyor. Doç Korçev, dünyaya bilgi aktaran Bulgar meteoroloji istasyonlardan birinin de Kırcaali’deki olduğunu belirtti. Buradaki Hidrometeoroji Gözlemevi’nin Yunan ortakları ve NİHM ile ortaklaşa olarak 800 avroluk bir proje kazandığını bildirdi. Projenin Arda nehri boyunda şiddetli yağmurlar ve olasılı taşkınlara ilişkin önceden duyurulmasını amaçladığı belli oldu. Doç. Korçev, Hidrometeoroloji Gözlemevi’nin bölgede çok sayıda ticari kuruluşlara hizmette bulunduğunu vurguladı.

Yaptığı tebrik konuşmasında BAN Başkanı Akademik Stefan Vodeniçarov, Kırcaali’deki gözlemevinin hava değişikliklerine yapılan hava tahminlerinde yer aldığını kaydetti.

Kırcaali Valisi Biser Nikolov ve Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı İvan Velev de kuruluşun 100.yılını tebrik edip başarılar dilediler. Vali, “Hava tahminlerinin hepimizin yararına olması için daha doğru ve tam yapılacağını umuyorum” diye ifade etti.

Otets Paisiy Lisesi Müdürü Zlatko Atanasov, BAN Başkanı Stefan Vodeniçarov’a anma plaketi sundular. Bu okulun bulunduğu yerde 100 yıl önce ilk meteoroloji ölçümler yapıldığını paylaştılar.

Akademik Stefan Vodeniçarov ile Biser Nikolov’un, 30 bin leva tutarındaki bir proje kapsamında yenilenen binanın açılış kurdelesini kesmeleriyle tören sona erdi.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar