Sofya kenti artık ülke halkı için ana cazibe merkezi değildir. Ulusal İstatistik Enstitüsü (NSİ) verilerine göre, 2019 yılı nüfus artışı açısından Kırcaali ili birinci sırada yer alıyor. Bu durum, Piyasa Ekonomisi Enstitüsü tarafından hazırlanan analiz raporunda büyük sürprizlerden biri olarak nitelendirildi.

Nüfus artışı, insan göçlerini yansıtıyor – yerleşen kişi sayısından göç eden kişi sayısı çıkarılınca kalan sayı, yani insanların bir veya başka bir yerleşim yerine karşı tutumlarını yansıtıyor. Ülkemizde geleneksel olarak ilçelerin büyük bir kısmının nüfus artış hızı düşüktür, yani göç edenlerin sayısı, yerleşenlerin sayısından daha fazladır, çünkü sadece en büyük ve bazı özelliklere sahip ilçeler daha fazla insanı çekmeyi başarmaktadır. Ancak 2019’da bazı eğilimlerin yoğunlaşmasının ve bazı sürprizlerin ortaya çıkmasının sonucu olan ciddi değişimler var.

2019 yılında ülkede 97 ilçenin nüfus artışı pozitiftir. 2015 yılında olduğu gibi, yerel seçimlerin yapıldığı bir yılda, bazı insanlar adres kaydını yeni bir yerleşim yerine yaptırdıklarından dolayı daha fazla hareket var. Ancak seçim etkisinin ötesindeki eğilimler daha ilginç görünüyor. Mutlak anlamda Sofya Büyükşehir ilçesi 3230 kişi ile yine nüfus artışı açısından lider konumundadır, ancak Kırcaali ve komşu ilçeler artık başkentin önüne geçmeye başladı.

2019 yılında Kırcaali ilinde nüfus artış hızı 5 888 kişi yükseldi. Kırcaali ilçesi nüfusu 1483, Kirkovo (Kızılağaç) ilçesi nüfusu 1263 kişi, Cebel (Şeyhcuma) ilçesi nüfusu 959 kişi, Ardino (Eğridere) ilçesi nüfusu 801 kişi, Krumovgrad (Koşukavak) ilçesi nüfusu 745 kişi ve Momçilgrad (Mestanlı) ilçesi nüfusu 601 kişi arttı.

Mutlak nüfus artış hızı bakımından ülkedeki ilk 10 ilçeden 6’sı Kırcaali ilinde yer alıyor. Piyasa Ekonomisi Enstitüsünün raporunda büyük nüfus artışının hiçbir şekilde sadece yerel seçimlerin etkisi sonucunda olmadığı ve 2018 yılında da bu ilçelerde büyük bir nüfus artışı olduğu belirtildi.

Filibe kentinin çevresindeki bölge de olumlu bir eğilim gözlenmektedir. 2018’de şehir çevresindeki küçük ilçelerde eğilim pozitiften ziyade negatiftir, ancak 2019’da bu eğilim tersine dönmüştür. 1784 kişilik artışla Filibe ilçesi, mekanik nüfus artışı en yüksek olan ilçe olmaya devam ediyor.

Kuzeydoğuda, özellikle Şumnu bölgesinde de insan akını gözleniyor. 2019 yılında nüfus artış hızının 502 kişilik artış gösterdiği Şumnu ilçesi artık trendi sürekli olarak tersine çeviriyor. Varna ilçesinin nüfus artış hızı da geleneksel olarak yüksektir. Varna ilçesinin nüfusu 2019’da 350 kişi arttı.

Nüfus artış hızı bakımından ilçe sıralamasında son sıralarda yer alan Sliven (İslimye) ilçesinin nüfusu 1053 ve Plevne ilçesinin nüfusu 843 kişi azaldı. Nüfusu 698 kişi azalan Sviştov ilçesi de son sıralarda yer alıyor. Genel olarak çoğu insanın kaybolduğunu yansıtan ülke haritasındaki daha beyaz noktalar tekrar kuzeye doğru daha çok yoğunlaşıyor. Bazı küçük istisnalar dışında Vidin’den Loveç (Lofça) ve Plevne’ye kadar uzanan bölgede yer alan yerleşim yerlerinde sürekli olarak yerleşmelere göre daha fazla göçler gözlenmektedir. Rusçuk ilçesi de dahil olmak üzere Tuna Nehri bölgesinde yer alan ilçelerin nüfus artışı negatif olsa da, Veliko Tırnovo’dan Varna’ya uzanan bölgede nüfus artışı daha pozitiftir.

Kırcaali Haber

Reklamlar