Kırcaali Belediye Meclisi, ilçede faaliyet gösteren atık toplama ve yönetimi şirketine birikmiş borçların ertelenmesi için borcu devralan “D” Ticaret Bankası ile bir anlaşma imzalanması kararı aldı. Öneri, Mecliste sert tartışmalara yol açtı, fakat sonuçta 15 oya karşı 25 oyla kabul edildi. Anlaşma kapsamında borç ödeme planına göre belediye “D” Ticaret Bankası’na 11 980 194 leva miktarındaki borcu 10 yıl içinde ödemelidir. Ödemesiz dönem 6 ay, ilk yıl ve kalan süre için faiz oranı yüzde 2,90’dur. Borcun ödenmesine gelecek yıl haziran ayında başlanacak.

Borcun ertelenmesine ilişkin öneri Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) tarafından desteklendi. Öneri, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Meclis üyeleri ret oyu kullanmalarına rağmen BSP Meclis Grubu Başkanı Milko Bagdasarov tarafından da desteklendi. Bagdasarov, belediyenin ancak borçların ertelenmesine ilişkin sözleşme imzalayarak spor için kaynak ayırabileceğini söyledi. Mecliste muhalefet konumundaki partiler öneriye karşı çıktı. Bulgaristan’ın Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi belediyeyi batan bir gemiye benzetti. GERB Meclis Grubu Başkanı Ognyan İvanov Belediye Başkanı’nı borç erteleme anlaşmasını imzalama şemasını mükemmel bir şekilde düşünen ve uygulayan bir virtüöz olarak adlandırdı. Reformcu Blok Meclis Grubu Başkanı Radoslav Milev, ödenecek borcun 12 milyon leva olduğunu belirtti. Sayıştay’ın, atık vergisi gelirlerinin diğer faaliyetler için kullanılamayacağı görüşünü hatırlattı.

Duygulara değil, gerçeklere dayanarak Kırcaali Belediye Başkanı, borcun ertelenmesinin bir trajediye neden olacak sıra dışı bir şey olmadığını söyledi. Belediye Başkanı, belediyenin ilk defa böyle bir anlaşma yapmadığını ve Titan Cleaner Şirketi ile de borç erteleme anlaşması yapıldığını ve belediyenin yıllarca bu anlaşma doğrultusunda borçlarını ödediğini söyledi. Verilen bilgilerden Kırcaali Belediyesi’nin Green Partners ve Zauba şirketleri ile sözleşmeleri olduğu anlaşıldı. Birinci şirket ile sözleşme 24 milyon leva, ikincisi ile 1,8 milyon levalıktır. Green Partners Şirketine olan borcun miktarı 8 milyon levayı aşıyor, Zauba Şirketine olan borç ise 1,8 milyon levadır. Düzenli olarak ödenmeyen faturalar için sadece gecikme faiz tutarı 1,1 milyon levaya ulaşıyor. Belediye Başkanı, borç erteleme anlaşması lehine şöyle argümanlar ileri sürdü: “Bu ertelemenin hukuki niteliği hakkında gerçek bir değerlendirme yapmak için söylenmesi gereken birkaç şey vardır, çünkü erteleme işleminin çok önemli unsurları vardır. An itibariyle Kırcaali Belediyesi, şirkete yaklaşık 14 milyon / 12-13 milyon / leva borçlu ve bu borcu şu anda ödeme imkanı olmaması durumunda sözleşme bittiğinde şirketin bizden her an gecikme faizi ve cezai faiz ödenmesini talep edebilir. Bu sözleşme kapsamında cezai faiz tutarı 2,7 milyon levayı aşıyor. Buna izin verilmemesi için Kırcaali Belediyesi borcunun ödenmesini ertelemesine yönelik böyle bir adım attı”. Belediye Başkanı, ayrıca bu adımın zaman içinde neye yol açacağını da belirtti.

Belediye Başkanı konuşmasında, ”Borcun ertelenmesi, Kırcaali Belediyesi için çok önemli bir mali etkiye yol açacaktır. Birinci, Kırcaali Belediyesi’nin şu anda yaklaşık 20 milyon leva bir tutarda borcu varsa, biz de bu anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte tabii ki muhasebe ve mali durumumuzu iyileştiririz ve borcu ödeme süresini önümüzdeki on yıla kadar uzatırız. Değerli meslektaşlarım, biz borcumuzun yüzde 70’inden fazla tutarını ödeme süresini erteliyoruz. İkinci, borç kısa vadeli borçtan uzun vadeli borca dönüştürülerek, sermaye harcama programını veya altyapı ve sosyal yatırımların uygulanmasını tehlikeye atmadan taksit ödemelerle tamamen belediyenin imkanları doğrultusunda karşılanmaya devam edecektir. Üçüncü, sözleşmenin vadesi için faiz oranı, müteahhitler ile yapılan sözleşmelerde öngörülen önemli ölçüde daha fazla gecikme faizi hesaplanması durdurularak yıllık bazda % 2,9’a düşürülür. Yıllık bazda her gün gecikme için % 0,3 ceza faizini % 36 olarak değerlendiriniz. Bu % 36’nın karşısında bankanın teklifi % 2,9. Bu, ceza faizinin 12 kattan fazla azaltılması için bir fırsattır” dedi.

Belediye Başkanı’nın ifadesine göre borcu erteleme anlaşması, belediyenin ek olarak gecikme faizleri, ücretler ve komisyon ücretleri ödenmeden belediyenin her an borcu erken ödemesi için bir fırsattır. Belediye Başkanı, ”Beşinci, ihale sözleşmesi çerçevesinde şu ana kadar hesaplanan gecikme faizi tutarının 3 milyon levaya yakın azaltılması, bundan belediye yaklaşık 2 milyon leva tasarruf etmektedir” diye belirtti. Hasan Azis, Kırcaali Belediyesini, ulusal politika ve merkezi yönetimin özellikle Kırcaali’ye yönelik tutumu bağlamında daha iyi bir gelecek beklediğine dair umudunu ifade etti.

Belediye Başkanı, mantıklı olarak belediyenin neden atık toplama ve atık taşıma hizmetleri sunan şirketlere olan borçlarını karşılayamadığı ve neden bu kadar borcunun biriktiğine ilişkin sorulara şöyle cevap verdi: “Bu, önemli bir konu ve sadece Belediye Meclis üyelerini ilgilendiren değil, aynı zamanda Kırcaali’nin halkını da ilgilendiren bir konudur.”.

Belediye Başkanı, ”Belediyenin Avrupa Birliği (AB) programları kapsamında çok başarılı projeleri var. Ancak bu mali yardım bir hediye değil ve bütçeye yük getiriyor. 2007-2013 dönemi için yaklaşık 100 milyon leva tutarında projeler gerçekleştirdik ve bu projeler için belediye 4 milyon levaya kadar finansman sağladı. Bütçeden 4 milyon leva harcamamak için Kırcaali’ye yapılan bu 100 milyon levalık hibeden mahrum kalın diyecek birinin olduğunu sanmıyorum. İkinci programlama dönemi için 29 milyon leva maliyetinde proje anlaşmaları var ve onların uygulamasından sonra 2020’ye kadar bütçeden 2 milyon levanın üzerinde kaynak harcanacak ve bununla Belediye Başkanı’nın Brüksel’e gönderilmesiyle ilgili söylemlere yanıt vermek istiyorum” diye belirtti.

Belediye Başkanı, belediyenin son on yıl içerisinde gerçek kişilerden ve tüzel kişilerden 5,5 milyon levadan fazla borcunu alamadığını sözlerine ekledi

Hasan Azis,”Belediyenin mali durumu iyi değildir, ancak bu borçlar diğer belediyeler ile kıyaslandığında ülke bazında kabul edilecek miktardadır. Yine de belediye çalışmaya devam ediyor. Sadece ısıtma için yılda 800 000 leva harcıyor, aydınlatma için ayda 60 000 leva harcanıyor. Çocukları soğukta veya şehri karanlıkta mı bırakmalıyız?” diye retorik soru yöneltti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar