6 Eylül – Bulgaristan’ın Birleşmesi Gününde “Benim etnik kültürüm” başlıklı Ulusal Festivalin altıncısı düzenlendi. İlk başta Pavel Banya belediye merkezinde yerel bir bayram olarak başlayan festival daha sonra Gorno Sahrane’ye devrediliyor. Kazanlık yakınlarında Koca Balkan’ın eteklerinde gizlenen bu küçük köy, aslında buna benzer etkinlik için ideal ev sahibi olduğunu ispatladı. Yıllardır bu köyde yerli Hıristiyan Bulgarların yanısıra Makedonya’dan göçmenler, Karakaçanlar, Türkler, Romanlar ve Bulgar Müslümanları beraber yaşıyor. Festival köydeki “Svetlina-1905” isimli okumaevi tarafından düzenlenirken yarışma niteliği taşımaktadır.

Bu büyük etkinliğin ardında bir isim var- okumaevindeki kütüphaneci ve okumaevi sekreteri Yana Trendafilova. Yana, festivalin gerçekleşmesi için büyük çaba sarfederken tüm zorlukları aşıyor ve katılımcıları ve konukları yüzündeki gülümsemeyle ağırlıyor. Yana için festival, şenlik ve mutluluk getiren büyük bir bayramdır. Gelecekte etkinliğin sadece bölge için değil tüm ülke için büyük bir festivale dönüşceğini ve daha fazla popülarite kazanacağını düşünüyor.

Bu yılki festivale Karakaçan kiyafetleri, süsler ve günlük hayattan eşyaların oluşturduğu sergi, damgasını vurdu. Eserlerin büyük bir kısmı, eski Karakaçan sülalesinden gelen Elena Dzupova tarafından sağlanmıştır.

Bu yıl festivale Bulgaristan’ın 19 farklı bölgelerinden 300’den fazla sanatçı geldi. Köyün kadın foklor grubu “Perunika”, bir bayram programı sunarken Karakaçan çocuk grubu ise seyircileri zengin Karakaçan kıyafetleriyle ve oynadığı horolarla etkiledi. “Romano ilo” grubundan kızlar, hareketli danslarıyla herkesi etkilerken yarışmada 3. ödülü aldılar. Komşu Asen köyünden “Kızlar” topluluğu, Türk düğün geleneklerini sergilediler. Belogradçik’in Stakevtsi köyünden Torlaklar en otantik kıyafet ve şarkı yarışmasında büyük ödülü aldılar.

Stakevtsi köyü “Krum Bıçvarov 1892” okumaevi “Rosen zdravets” folklor grubu.

Varna bölgesinden gelen Gagauzlar da “Gagauz dansı” ile festivale renk kattı.

Festivalin büyük ödülüne Gılıbovo’dan sanatçılar sahip oldu. Sanatçılara arasında en yaşlısı Belogradçik’e bağlı Stakevtsi köyünden 85 yaşındaki Mariana Duleşkova, en küçük sanatçı ise Şeynovo köyünden 4 yaşındaki Daneila Stefanova oldu. Büyük başarı ödülünü Plovdiv’in Malo Konare köyünden Yordanka Mişkova aldı. Kazanlık’ın Rozovo köyünden Mariya Koleva giydiği 100 yıllık kıyafetiyle otantik kıyafet yarışmasında büyük ödüle layık görüldü.

Reklamlar