Tarih: 19 Mayıs 2019
Yazan: Durmuş Arda
Konu: CEBEL’İN GÜNÜ, NİHAYET LAYIKIYLA KUTLANDI

Cebel’in günü, nihayet layıkıyla kutlandı

Bu seneki “19 Mayıs Cebel’in günü” kutlamaları, parti sembolleri olmadan, parti sloganları atılmadan, nihayet şehitlerimize ve kahramanlarımıza yakışır bir şekilde, layıkıyla kutlandı.

Ramazan ayı olmasına rağmen, bu seneki 19 Mayıs Cebel’in günü” kutlamalarına, Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz,  Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, Türkiye’den  gelen bazı göçmen kökenli Sivil Toplumu Örgütleri temsilcileri, Belene mağdurları ve binlerce vatandaş katıldı.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz,  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan selamlar getirdiğini belirttikten sonra, Cebel halkının 19 Mayısı günü bayramını kutladı.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz
Başkonsolos Hüseyin Ergani, yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Değerli Cebelliler, Rodopların bu güzel şehrinde, güzel beldesinde, sizlerin bu anlamlı gününde, sizlerle birlikte olmaktan çok duyguluyum, mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Geçmişte çok sıkıntılı günler yaşadınız, bugün bir bayram yaşıyorsunuz, şükürler olsun ki çok daha iyi koşullarda yaşıyorsunuz. Bugün biz, sizlerin bu bayramınızı kutlamak, sizlerle birlikte olmak için buraya geldik…. Bugün çifte bayramdır. Türkiye’de de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz. Aynı zamanda Atatürk’ün milli mücadeleye başlatmak üzere, Samsun’a ayak basışının 100. yıl dönümüdür. Her iki bayramınız da kutlu olsun!”

Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani
Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani
Daha sonra,  Başkonsolos Hüseyin Ergani, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy’un, Cebel halkına gönderdiği iyi niyet mesajını okudu.

Tören sonunda, Başkonsolos Hüseyin Ergani ve Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, sabah saatlerinde yapılan spor müsabakalarında derece kazanan çocuklara ödüllerini teslim ettiler.

Bilindiği gibi, 1989 yılında, totaliter rejime karşı karşı ilk başkaldırı, 19 Mayıs günü, Cebel kasabasında gerçekleşmişti.

1990 yılından beri, 19 Mayıs günü, Cebel’de, totaliter rejimin kurbanları ve o rejime karşı başkaldıran kahramanlar anılıyordu. Daha sonraki senelerde, HÖH/D(p)S, bu törenleri kendi propaganda ve miting alanlarına çevirdi. Ancak 2016 senesinden beri buna izin verilmedi. Buna karşılık HÖH/D(p)S,  Bulgaristan’ın çeşitli bölgelerinden getirdiği ite, kopuğa; 2016 2017, 2018 senelerindeki 19 Mayıs kutlamalarının yapıldığı kürsünün önünü işgal ettirerek sık sık “dps” sloganları attırıyordu. Yandaşı olmayan konuşmacılara ise “hain, hain” temposu tutuluyordu.

Ne mutlu bize ki, bu seneki 19 Mayıs Cebel’in günü kutlamalarına siyaset karışmadı.

Bulgaristan’da yaşayan Türkler, 26 Aralık günü yapılan Türkan bebeği ve diğer şehitlerimizi anma törenlerinde de aynı duyarlılığı bekliyor.

 

Reklamlar