Bulgaristan’ın Straldzha Belediyesi ile Kavaklı Belediyesi iş birliğinde hazırlanan “Kamusal alanların aydınlatılmasında temiz enerji” projesi tanıtıldı. Belediye Başkanı İnci Tunç ve ekibinin  yaptığı proje taraflı tarafsız herkesin takdirini topladı.kavakı

Kavaklı Belediyesi’nin Bulgaristan Straldzha Belediyesi ile olan Güneş Enerjisi ile Sokak Aydınlatma (Temiz Enerji) Projesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde Bulgaristan’da basın toplantısı yapıldı. Bunun ardından Cuma günü saat 11.00’da da Kavaklı Belediyesi Düğün Salonunda basına ve yerel halka proje anlatıldı. Buradaki tanıtım toplantısına Kırklareli Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, İl Genel Meclis Başkanı Behçet Şen, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, İlçe ve Belde Belediye Başkanları ile muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Projenin maliyeti 674 bin 908,42 Euro
Tanıtım toplantısında konuşan Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç, projenin 674 bin 908,42 Euro değerinde olduğunu bunun %60’ını Straldzha Belediyesinin %40’ını ise kendilerinin kullanacağını kaydetti. Proje kapsamında İnci Deresi ve Üniversite yoluna 155 güneş enerjili aydınlatma direği dikileceğini anlatan Tunç, “Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Türkiye’de Edirne ve Kırklareli illeri ile Bulgaristan’da Burgas, Yambol ve Haskova bölgelerini kapsayan Bulgaristan Türkiye IPA sınır ötesi programı dengeli ve sürdürülebilir kalkınma başarısını elde etmek için iki bölge halkının temel ve güçlü yönlerini ele alarak daha güçlü bir Avrupa Birliği’nin inşa edilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Avrupa birliği sınır ötesi iş birliği çerçevesinde 2. teklif çağrısında Kavaklı Belediyesi olarak lideri olduğumuz İnci Deresi ıslah projesinde partner ararken Straldzha Belediyesi ile karşılaştık.
Dere ıslah projesi kapsamında görüşmeler yaparken öğrendik ki Straldzha Belediyesi güneş enerjisi ile aydınlatma projesi hazırlıyorlarmış. Bu bizi çok heyecanlandırdı. Bizde düşündük dere ıslah projesi kapsamında düzenleyeceğimiz derenin etrafını neden güneş enerjisi ile aydınlatmayalım dedik.
Onların lider olduğu kamusal alanların aydınlatılmasında temiz enerji projesine ortak olduk. Projenin maliyeti 674 bin 908,42 Euro olurken, yüzde 60’ını Straldzha Belediyesi, yüzde 40’ını ise biz kullanacağız.  Ayrıca proje kapsamında beldemiz sınırları içerinde kalan İnci Deresi ve Kırklareli Üniversitesi’nin beldemizde bulunan yerleşke yolunu güneş enerjisi ile aydınlatacağız.
Bulgaristan 255 direk, biz de 155 direk ile yaklaşık 2 kilometre yolu aydınlatacağız.
Sürdürülebilir kalkınmanın temiz, yenilebilir ve sürekli enerji kaynakları ile sağlanabileceği göz önüne alındığında, bu çevre dostu uygulama ile beldemizde güvenilir ve bağımsız sokak aydınlatılması sağlamanın yanı sıra ekonomiye katkıda bulunmayı da amaçlıyoruz.” dedi.
Belediye Başkanı Tunç’un konuşması ardından Proje koordinatörü Neslihan Yanardağ, projenin detaylarını katılımcılar ile paylaştı.

Reklamlar