Sizin için yolda gerekli bütün belgeleri tek tek sıraladık. Yola çıkmadan önce mutlaka bu belgeleri kontrol edin. Yarı yoldan geri dönmek istemiyorsanız, bu belgeler olmadan sakın yola çıkmayın. Avrupa’dan Karayoluyla seyahat ederek veya uzun süreli olarak Bulgaristan’da araç kullanacak vatandaşlarla için ‘Geçerli Tarfik Kanunu ve Ehliyet Tebdil İşlemleri’ ile ilgili düzenleme getirildi.

Bulgaristan Karayolları Kanunu‘nda son yıllarda yapılan değişikliklerle bazı trafik ihlallerine aynı anda para cezası, sürücünün ehliyetine belirli süreyle el koyma ve aracın trafikten men edilmesi uygulaması başlatılmıştır. Sözkonusu Kanunda bazı trafik ihlalleriyle ilgili öngörülen cezalardan bazı örnekler şu şekildedir.

1. Sürücü belgesi olmadan veya geçersiz sürücü belgeyle araç kullanıldığı tespit edildiğinde para cezasının yanında kullanılan araç (kime ait olduğu bakılmaksızın) 6 ay ile 1 yıl arasında trafikten men edilmektedir.

2. Kanında 0,5/1000 üzerinde alkol tespit edilen veya alkol testi yaptırmak istemeyenlere uygulanacak para cezası, ehliyetine belirli süreyle el koymanın dışında kullandıkları araç  6 ay ile 1 yıl arasında trafikten men edilmektedir.
3. Özellikle nakliye araçları (TIR) şoförlerinin Bulgaristan’dan geçişlerinde karayolunda uygulanan geçici sınırlamalara azami dikkat göstermeleri gerekmektedir.

Bilindiği üzere Bulgaristan resmi tatil günleri yaz dönemi veya karayolu onarım çalışmalarında 12 ton ve üzerindeki araçlar için günün belirli saatlerinde seyahat yasakları uygulanmaktadır. Sözkonusu uygulamalar Bulgaristan Karayolu Ajansı’nın internet sitesinde yayınlanmakta olup, karayolu üzerinde geçici olarak konulan geçerlilik saatleri de belirtilen “12 t üzeri ağır vasıta araç giremez” trafik levhalarıyla sürücüler uyarılmakta ve yol çalışması sözkonusu olduğunda alternatif güzergah levhaları da konulmaktadır.

Önemli: Yukarıda kayıtlı uygulama ihlalleri için Bulgaristan Karayolu Kanunu uyarınca sürücüye 300 Leva para cezası ve sürücü belgesine 1 (bir) ay süreyle el koyma ayrıca, araç sahibine de aracın 1 (bir) ay trafikten men cezası uygulanmaktadır.

Bulgaristan’da Vinyet adı verilen karayolu pul ücret sistemi 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle elektronik Vinyet sistemiyle değiştirilmiştir.

Bulgaristan’da 6 aydan fazla kalacak vatandaşlarımızın sürücü belgelerini Bulgaristan sürücü belgesiyle değiştirmesi gerekmektedir.

Mevcut araç kullanma ehliyetini Bulgaristan sürücü belgesine dönüştürme işlemleri için gerekli bilgi ve belgeler:

Bulgaristan’da yaşayan Türk vatandaşları Türkiye Ehliyetlerini ilgili Trafik Şubesi’ne başvurarak Bulgaristan ehliyetlerine sınavsız şekilde değiştirebilmektedir. Bulgaristan Trafik Kanunu’na göre mevcut ehliyetlerin tercüme edilerek 6 aydan uzun süre kullanılması mümkün değildir. Bu kural yeni tip Türk ehliyetlerini de kapsamaktadır. 6 aydan uzun süre Bulgaristan’da araç kullanacak vatandaşlarımızın da mevcut yeni tip ehliyetlerini Bulgaristan ehliyetine dönüştürmesi gerekmektedir.

 

TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

1. En az ortaokul diploması (Türkiye’den apostil alınmış olarak)
2. Oturum kartı veya çalışma izni
3. Sağlık raporu
4. Pasaport
5. Türk Ehliyeti (Bulgarca Tercümeli)

ÇİFT TABİİYETLİ VATANDAŞLAR İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

1. En az ortaokul diploması (Türkiye’den apostil alınmış olarak)
2. İsim denklik belgesi
3. Sağlık raporu
4. Oturum kartı
5. Türk Ehliyeti (Bulgarca Tercümeli)

Tüm belgeler tamamlandıktan sonra ilgili Trafik Şubesi’nden Bulgaristan ehliyetinin alınması ortalama iki ay sürmektedir.

 

Bursa’da Bugün

Reklamlar