kapikule-de-rekor-kirildi-1468239102

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve yıllık izinlerini Türkiye’de geçirmek için gelen gurbetçilerin Kapıkule’ye akın etmesiyle sınır kapısında yolcu giriş rekoru kırıldı. Edirne Valisi Günay Özdemir, “Geçen sene bir günde 36 bin 167 kişi olan giriş rekorunu, bu sene 36 bin 965 kişiyle kırmış olduk” dedi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kapıkule Sınır Kapısı’nda, 10 Temmuz Pazar günü, 24 saat içerisinde toplam 36 bin 965 yolcu girişiyle ‘tüm zamanların giriş rekoru’ kırıldı. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı sınır kapılarında bu yıl faaliyete sokulan ‘Ön beyan’ uygulaması ile araç girişlerinde özellikle Bulgaristan’ın Kapitan Andreevo Gümrük Sahası’ndan girerek, Kapıkule’den çıkış yapma süresi maksimum 1 saat 20 dakikaya kadar düşürüldü.
“36 bin 965 kişiyle geçen yılın giriş rekorunu kırmış olduk” 
Edirne Valisi Günay Özdemir, Kapıkule Sınır Kapısı’nda gurbetçi vatandaşların ülkeye gelişlerinde yoğunluğunu yaşandığını belirterek, “Gurbetçi vatandaşlarımızın yoğun gelişiyle, en son geçen sene bir günde 36 bin 167 kişi olan giriş rekorunu bu sene 36 bin 965 kişiyle kırmış olduk. Bu şunu gösteriyor, Kapıkule’de yapılan iyileştirmelerle vatandaşlarımızın bekleme sürelerini düşürmüş oluyoruz. Biliyorsunuz bu beklemeleri sıfıra indirmemiz mümkün değil. Bazı günler çok yoğun anlar oluyor. Bizim amacımız sınırda bekleme sürelerini asgari düzeye düşürmek. Şuanda Bulgaristan gümrüğünden girip Kapıkule’den çıkış ortalama 1 saat 20 dakika. Vatandaşlarımız ortalama 1 saat 20 dakika içinde çıkışlarını yapabiliyor. Biz önümüzdeki süreçte bu süreyi 1 saatin altına indirme adına ciddi çalışmalarımız var. Bildiğiniz gibi bu yıl ‘Ön Kayıt Sistemi’ni hayat geçirmiştik. Vatandaşlarımız şu anda bu sisteme henüz geçmedi. Yüzde 10’un altında bir katılım var. Vatandaşlarımız bunu eğer uygularsa bekleme süreleri daha da düşer” ifadelerini kullandı.
“Tarihi bir rekor yaşandı” 
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın da bekledikleri gibi Temmuz’un ikinci haftasında Kapıkule’de giriş sayısında rekor miktarda artışların olduğuna değinerek, “Beklediğimiz gibi Temmuz’un ikinci haftası hem bayram tatili hem de yıllık tatiline çıkan gurbetçilerimiz rekor miktarda giriş yaptı. Gerçekten tarihi bir rekor yaşandı. Hem bayram hem sezon 33 yılda yaşanan bir olay. Almanya’nın büyük eyaletlerinde okulların tatil olmasıyla birlikte toplu bir giriş oldu” diye konuştu.
Türkiye’ye girdi, vatan toprağını öptü 
Viyana’da yaşayan ve yıllık izinlerini ailesiyle birlikte memleketi Aksaray’da geçirmek için Türkiye’ye geldiklerini belirten Nuri Yavuz, Kapıkule’ye varmanın mutluluğunu toprağı öperek yaşadı. Yavuz, toprağın içinde çok fazla şehit kanı olduğunu ve bu duyguyu kendisinin de yaşadığını dile getirerek, “Bu toprağı ne kadar öpsek azdır. Yurt dışında yaşayan insanlar olarak son günlerde çok acılar çektik. Şehitlerimizden Allah razı olsun inşallah mekanları cennet olur” ifadelerini kullandı.
Samsun’da yıllık izinlerini geçirmek için Almanya’dan yola çıktıklarını dile getiren Mahmur Kurt ise bu yıl uygulamaya konulan ‘Ön beyan’ı Türkiye’ye gelecek tüm gurbetçilere tavsiye ettiklerini belirterek, “Biz ön beyan yaptırmadık ama gelecek olanlara tavsiye ediyorum. Çünkü, ön beyan yaptırıyorsun beklemeden geçiyorsun. Bu çileye değmez yani internetten iki tuşa basacaksın işini bitirip geçeceksin” dedi.

Reklamlar