Tarih: 04 Şubat 2019
Yazan: Nedim AKIN
Konu:   Seçim yaklaştıkça dengeler değişiyor.                     

Gözler 26 Mayısa odaklandı. Avrupa Birliği parlamentosuna milletvekili seçeceğiz. Bu defa da bu iş parti listelerine göre yapılacak. Fakat henüz listeler açıklanmadı. Liderler ürkek davranıyor. Geçen dönem 4 yıl orada el kaldırıp indirenler 100 bin Euro döndüklerinden, siyasetçilerin yürekleri güm güm atıyor.

Değişik öneriler geliyor da, “Ataka” milliyetçilerinin lideri Volen Siderov, en fazla umutlananlara dil yutturdu. Yeni parlamenterlerin aylık maaşlarının % 80’inin yetim çocuklar yurduna ayırmasını istedi.

2007’den beri yapılan AB Meclisi seçimlerinde katılım oranı % 30’u aşmadı. Seçmenin umudu sönmüş. AB seçimleri 27 ülkede de aynı usulle yapılıyor. Baraj her yerde % 5.89. Bulgaristan’ın şimdiye kadar Parlamenter grubu en kalabalık ülkeler Almanya ve Fransa olması bekleniyor. Polonya üçüncü güç.

Bulgar “Yurtsever Cephe” adı altında birleşen aşırı milliyetçiler seçime ayrı ayrı girerse Brüksel’e temsilci gönderemeyecekler. Baraj altında kalıyorlar. Herhangi bir bağımsız adayın 150 bin oy alıp da ferdi kazanması da çok zor. Seçmen aşırı milliyetçi VMRO Başkan Yardımcısı Cambazki’nin liste dışı kalmasına seviniyor.

Bulgaristan’da siyasi partiler, daha doğrusu mecliste san dalyası, grubu olan partiler devlet beslemesidir. Her oy için 11 leva ceplerken banka hesaplarına milyonlar iniyor ve bu onlara seçmeni sola veya sağa yönlendirebilme olanağı veriyor.

Son anket sonuçlarına göre Avrupa vatandaşı Bulgarların GERB partisi ile PES üyesi Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) altışar milletvekili çıkardığında, Hak ve Özgürlükler Partisi (DPS) de Brüksel’de yine 4 milletvekili tarafından temsil edilebilir.

GERB ile BSP geçen hafta yaptıkları kurultaylarda AB seçimleri programlarını açıkladılar. GEERP partisi bir strateji öne koymadı. Üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi (AHP) programına ve dengelerine uygun hareket etmeye öncelik veriyor. Genel gidişin dışında ülkemizdeki sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim sorunlarını aşmak için özel programlar geliştirmiyor. Geçen senenin bütçe fazlasından devlet memurlarının maaşlarına yılbaşı bonosu olarak % 10 zam yapıldı. Ocak ayında meclis ABD’den 8 adet F 16 uçağı alımına onay verdi ve görüşme yolunu açtı ve sanki önümüzdeki aylar için durum süt liman.

BSP kongresinde, parti yönetimi rüşvetle, dolandırıcılıkla yani iktidarla sanki iç savaş başlattı. Yeni atılımın lideri milletvekili Elena Yonçeva yeni lider ve Brüksel milletvekili olarak sivrildi. BSP, iktidar partisinin 10 yıldan beri Gayri Safi Milli Hasılanın % 10’unu Milli Bütçeye aktarmadığını, gerginlik ocaklarını söndürme işinde kullandığını ortaya çıkardı. Bu defa, sağlık ve eğitim reformu için kaynak gösterebiliyor.  İki partinin arası tamamen açılmış durumda ve saldırılar şiddetlendikçe şiddetleniyor.  Bir buçuk milyon leva rüşvet yumağına dolanan Kültür Bakanı Boil Banev’in de istifa yolunu seçeceği tahmin ediliyor.

Hak ve Özgürlükler Partisi (DPS) henüz propaganda kampanyasına başlamadı. Hedef açıklamadı. Adaylarını gizli tutuyor. Liberalizm kayığına binmiş, oltaları bataklığa salmış bekliyor. Kurbağa, yengeç, balık, yılan hepsi kısmetimize… Kaplumbağa da olabilir. Son haberlere göre, bizim bataklıktaki yılanlar yuvarlak gözlü olduğu kesin tespit edilmiş yani zehirsiz yılanmışlar. Bu bakıma GERB – BSP – HÖH kavgalarında yılan sokmasından kurban gidecek olmayacak… Şimdi artık AB pompalarıyla suyu çekip bataklığı kurutmamız kaldı. Hedef bu da olabilir!

Bu seçimlerden hemen sonra, kurutulan bataklıkta yapılacak erken genel seçimlerinde muhtemelen ama (%98 kesin) resmen açıklandı. “Mediana” ajansı tarafından yapılan araştırmada Sosyalis Parti (BSP) GERBİ’ solladı. Aradaki fark % 1,2 oranında. BSP % 24,8, GERB ise % 23,6 oranında oy elde edecek.   Dikkat çeken çok ilginç bir eğilim belirdi. İl ve ilçe merkezlerinde iki parti eşitleşmiş durumdadır. Anket 26 Ocak ile 1 Şubat arasında yapılmıştır. Siyasi durumun değiştiğine işarettir. Yaşam standardı altında olanlar, şu ağır kış günlerinde “Yeter artık” dedi.

Bu anket, Başbakan Boyko Borisov’un Kültür Sarayı konuşmasından, BSP partisi kurultayından ve Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in yılbaşından beri 2. Konuşmasından ve Kültür Bakanı B. Banev skandalının patlak vermesinden sonra yapıldı.

Anket, nüfusun % 70’inin şehirlerde yaşadığı Bulgaristan’da kentli vatandaşların tavrında bir değişiklik, sola kaymayı gün ışına çıkardı.

“Medya”na ajansı, seçimlere katılma oranının % 40’ta kalacağına işaret ediyor. Bu oran GERB, BSP ve HÖH tabanıdır. Seçimde 2 slogan yükselecek:

Birisi “GERP partisine hak ettiği cezayı verelim!”

İkincisi de “Komünistleri cezalandıralım!”

Bulgaristan’da bu yıl art arda birçok seçim yapılacak. Mayısta AB olağan seçimleri, Kasımda yerel seçimler, ikisinin arasında Başsavcı seçimleri ve muhtemelen erken genel seçimler. Bu seçimler arasında ve içinde bir gelişme daha göze çarpıyor. Halen GERP ve BSP arasında yeni bir parti kurulması, seçime katılması ve BSP’yi iktidara taşıyacak kadar oy toplaması hesapları yapılıyor. Fakat meclis yalnız 3 parti girdiğinde kantarın topuzu yine biz olacağız.

Bizi izleyin ve son gelişmeleri zamanında öğrenin.

Paylaşınız lütfen.

Reklamlar