Bulgaristan Ulusal Radyosu BNR Ulusal Kültür Sarayı’nda düzenlen Avrupa Yayın Birliği (EBU) 25. Radyoasamblesi’ne ev sahipliği yapıyor. 1950 yılında kurulan Yayın Birliği Avrupa’da 73 kamu medyasını birleştiren en büyük meslek örgütüdür. Asya, Afrika ve ABD’den medyalar ise Birliğin ortak üyeleridir.

Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR) ve Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT) Avrupa Yayın Birliği’ne 1 Ocak 1993 yılında katılıyor. Ülkemizde ilk defa böyle bir forum düzenlendiğinden dolayı bu Bulgaristan için çok önemlidir. Forumda Avrupa, Asya ve Afrika’dan 39 ülkeden 44 kamu medyası temsilcisi yer alıyor.

EBU Başkanı Lord Tony Hall BNR’ye yaptığı konuşmasında şunları paylaştı: “Sahte haberlere panzehir istiyorsanız, ben bunların Bulgaristan Ulusal Radyosu gibi kamu medyaları olduklarına inanıyorum. Kültürünüzün çok yönlü temsil edilmesini istiyorsanız, bunun aracı da kamu medyasıdır. İnsanları birleştirmek istiyorsanız, bunun aracı yine kamu medyalarıdır ve kamu medyaları makul finansmana sahip olmalıdır. Kamu sektörünün giderek “daraldığını” hepimiz biliyoruz, ancak gerçekten kamu medyasının desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum ve bunun zamanı da gelmiş bulunuyor.”

BNR Genel Müdürü Aleksandır Velev, konuşmasında kamu medyasında finansman zorluklarına rağmen, Ulusal Radyo’nun dinleyici kitlesinin güvenini korumak ve yeni dinleyiciler çekmek için çok şey başardığını vurguladı ve sözlerine devamla şunları söyledi:

“Geçtiğimiz iki yıl boyunca radyonun web sitesinin geliştirilmesine de yatırım yaptık. Geçtiğimiz yıl sitedeki ziyaretler yüzde 54 ile artış kaydetti. Yıl sonunda sayfalarımızda yeni bir tasarım yaptık, bu da sadece bir ayda ziyaretçi sayısının yüzde 34 ile artmasına neden oldu. Attığımız diğer adım da Facebook ve diğer sosyal medyalarda var olmamıza yöneliktir. Bu şekilde genç kitleye de ulaşabiliyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz? Radyo binası dışında etkinlikler düzenliyoruz. Ayrıca “BNR Top 20” müzik listesini de başlattık. Bu Bulgaristan’da çok popüler oldu. Bu listede Bulgaristan’da çıkan yeni müzik parçalar yer alıyor. Orkestralarımız ile açık hava konserleri de organize ediyoruz. Ayrıca viber üzerinden de haber içeriği sunuyoruz. Bu da genç kitleleri çekmenin bir yoludur. Aynı şekilde “Horizont” kanalının yayınladığı “Nedelya 150” siyasi programımızı sosyal medya üzerinden canlı olarak yayınlıyoruz. Dokuz dilde içerik sunan “Bulgaristan Radyosu” da var.”

Avrupa Yayın Birliği Genel Müdürü Noel Curran kamu medyasını ticari medyalardan ayıran en önemli şeylerin sunduğu içerik ve her zaman güvenilir ve doğrulanmış bilgi kaynağı olduğunu vurguladı.

Avrupa Yayın Birliği Medya Direktörü Jean Philip de Tender güvenilir bilginin gazeteciler için sahte haberlere karşı en etkili silah olmaya devam ettiğini ekledi. Avrupa Yayın Birliği’nin gelişimine gelince, Genel Müdür Curran teknolojinin çok hızlı bir biçimde geliştiği bu çağda kuruluşun Yayın Birliği dışında ortaklara sahip olmasının çok önemli olduğunu düşünüyor.

Son olarak Avrupa Yayın Birliği Genel Müdürü kuruluşun ilkelerini ihlal etmediğini söyledi ve şöyle devam etti: “Avrupa Yayın Birliği’nin stratejisi üyelerinin ihtiyaçlarına odaklanmaktır. Amacımız sizinle, sizin için çalışmak. Evet, bazen bazılarınızla çelişkilerimiz oluyor, ancak her zaman neye ihtiyacınız olduğunu duyuyoruz.”

Forum bugün genç kitleye ulaşmak ile ilgili konular ve kamu medyasının dijital gelişimi için fırsatlar ve zorluklar üzerinde tartışmalar ile devam ediyor.

 

Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar