Kardiyolog Prof. Günsel Şurdum Avcı, “Soğan ve sarımsak, düzenli ve sık olarak tüketildiğinde, yararlı etkileriyle damar sertliğine bağlı kalp hastalığına karşı koruyucudur” dedi

Soğan ve sarımsağın, düzenli ve sık tüketildiğinde damar sertliğine bağlı kalp hastalıklarından korunmada etkili olduğunu söyleyen Avcı, Damar sertliğinden korunmada, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmanın önemine işaret ederek, “şeker, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve şişmanlık gibi sorunların, damar sertliği ve koroner kalp hastalığının en önemli risk faktörleri arasında olduğuna” vurgu yaptı.

Prof. Avcı, “Soğan ve sarımsak, düzenli ve sık olarak tüketildiğinde, yararlı etkileriyle damar sertliğine bağlı kalp hastalığına karşı koruyucudur” dedi. Besinlerin tercihen çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi önerisinde bulundu.

Soğanın, damar sertliğine yol açan kolesterolü düşürdüğünü, iyi huylu kolesterolü ise yükselttiğini anlatan Avcı, şu bilgileri paylaştı: “Şeker hastalarında kan şekerinin kontrol altına alınmasını kolaylaştırır, idrar söktürücü etkisiyle ödemlerin çözülmesini sağlar. Kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Yağ yakıcı özelliğiyle de zayıflamaya yardımcı olur. Kalp damarlarını genişletir. Kanın akıcılığını artırır, damar tıkanmalarını önler. Hücre yenilenmesini destekler. Tüm bu etkilerle damar sertliğine karşı damarları korur ve kalbi güçlendirir. Sarımsak da yüksek kan basıncını düşürür. Yüksek kolesterolü, kötü huylu kolesterolü ve yüksek trigliseridleri (yağın depo formu), kan şekerini düşürür; iyi huylu kolesterolü yükseltir, şeker hastalığının tedavisini kolaylaştırır. Damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır, dolaşımı hızlandırır, damar içi pıhtılaşmaları engeller ve kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olacak damar tıkanıklıklarını önler. Ayrıca, kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir. Kilo kontrolüne de yardımcı olurken, ruhsal durumu düzeltir, insanın kendini iyi ve mutlu hissetmesine yardımcı olur.”

Reklamlar