“Jenata dnes” dergisi tarafından “Gallup International Bolkan” ajansına yaptırılan özel bir araştırmadan ilginç sonuçlar alındı. Alınan sonuçlara göre ülkemizde kadınların siyaset perspektifleri gittikçe ciddi hale geliyor. Öte yandan kamu oyuna göre kadınlarda gençlik sınırı daha düşük olmaktadır. Resmi bir kuruluş olarak evliliğe şüphe ile balılırken çocuklar bir değer olmaya devam ediyor. Araştırmaya katılan denekler, kendilerini iyi hissetmeleri için yeterli kişisel aylık gelirin 1351 leva tutarında olduğunu söylüyorlar.

Araştırmayı düzenleyen sosyologlar, kamu alanında kadınlarla ilgili vatandaşların tutumunu yokladı. Şu anda en başarılı siyasetçilerden bazılarının kadın olduğu dikkat çekiyor. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı, Halk Meclisi Başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Başbakan Yardımcıları, bakanlar, belediye başkanları gibi görevlerde bulunan kadınlar söz konusu.

Araştırma kapsamında ayrıca siyasette bulunan bayanlarla ilgili en büyük merak uyandıran üç ihtimal üzerine de gidildi. UNESCO Genel Müdürü İrina Bokova, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova ve Başkent Büyük Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova’nın perspektifleri irdelendi.

“İrina Bokova’nın BMT Genel Sekreteri olma persepktifi epey gerçekçidir, ama önce Bulgaristan’ın adayı gösterilmesi gerekiyor, diyor Gallup International Müdürü Pırvan Simeonov. Başbakan Borisov adaylığını artık anons etti ve vatandaşların yüzde 69’luk bölümü İrina Bokova’nın Bulgaristan’ın adayı olacağına inanıyor. Deneklerin yüzde 64’lük bölümü İrina Bokova’nın BMT Genel Sekreteri olmasının iyi olacağını düşünürken, diğer beşte birlik bölümü buna zıt görüş paylaşıyorlar. Yordanka Fandıkova’nın başbakan olması varsayımı deneklerin yüzde 43’lük bölümü tarafından olası bir ihtimal olarak görülürken diğer yüzde 53’lük bölümü buna zıt düşüncede olduğunu paylaşıyorlar. Bu arada Fandıkova’nın başbakan olmasının Bulgaristan için iyi olacağını düşünenler yüzde 57 oranındayken deneklerin yüzde 36’lık bölümü ters görüştedir.

Rumyana Bıçvarova’nın cumhurbaşkanı olması ihtimali araştırmaya katılanların sadece yüzde 13’lük bölümü tarafından paylaşılıyor. Deneklerin yüzde 64’lük bölümü ise Bıçvarova’yı cumhurbaşkanı olarak görmüyorlar ve bunun ülke için iyi olmayacağını düşünüyorlar. Bu arada toplulumuz Bıçvarova’yı İçişleri Bakanı görevinde kabul ediyor, kendisi güven oranı yüksek olan bakanlardan biridir, fakat anlaşılan ülke halkının cumhurbaşkanı görevinin kadın tarafından yapılmasını henüz zor kabul edebiliyor” diyen Pırvan Simeonov kadınların toplumdaki rolü ile ilgili alınan ilginç sonuçları şöyle aktarıyor: yaygın olan görüşlere göre bir kadın 39 yaşın altındayken genç oluyor, erkeklerin genç olarak görülmesi için ise 42 yaşın altında olması gerekiyor. Ülke vatandaşları iyi yaşadıklarını söyleyebilmek için bireysel aylık gelirinin 1351 leva olması gerektiğini düşünüyorlar. Beklendiği üzere alınan ücret ne kadar yüksek olursa arzulanan ücret de o kadar yüksektir.

Reklamlar