İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un Sofya ziyaretini yine önemli bir ziyaret izledi – Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Bulgaristan’a geldi. John Kerry Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Başbakan Boyko Borisov ve Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ile görüşmelerde bulundu. ABD Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin ardından Başbakan Borisov: “Bulgaristan ve ABD arasındaki stratejik ortaklık teyit edildi” açıklamasını yaptı. Sözlerine göre görüşmede siyasi nitelik taşıyan küresel ve bölgesel meydan okumaları ve de savunma ile güvenlik alanındaki işbirliği üzerinde duruldu.

“Benim için ortaklığımız açısından böylesine önemli olan bu anda Bulgaristan’da olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum, sözlerini kullandı gazetecilere Bulgarca “İyi günler” diyen John Kerry. Her Bulgar vatandaşının güvenlik, refah, sağlık ve Bulgaristan’daki demokratik kuruluşların gücü konusunda tam yükümlülük taşıdığını göstermek için burada bulunuyorum. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’la yaptığım görüşmelerin ardından 2015 yılının Bulgaristan için istikrar ve ekonomik kalkınma açısından dönüm yılı olabileceğine inanıyorum” sözlerini kullandı John Kerry.

Bulgar-Amerikan diyaloğunun öncelikli konuları arasında enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi de vardı. “Bulgaristan’ın egemenliğine saygı duyulması çok önemlidir” dedi Kerry ve ABD’nin Rusya’nın “Güney Akım” projesinden vazgeçmesi ardından zor duruma düşen Bulgaristan’a destek vereceğinin de altını çizdi.

“Bu herhangi bir ülkeye karşı yönelik bir şey değil. Göz önünde bulundurmamız gereken bir gerçek söz konusu. Hiçbir devlet enerji tedarikleri konusunda başka bir devlete tamamen bağımlı durumda olmamalıdır. Kendini savunmak üzere zor kararlar veren Bulgaristan’a ABD yardım etmeye hazırdır. Yatırımların celbedilmesi ve Bulgaristan’da enerji sektörünün kalkınmasına yönelik planın hazırlanması ile yakından ilgileniyoruz” dedi John Kerry.

Başbakan Borisov, kaya gazına ilişkin Bulgaristan’ın tutumunun değişmediğini vurguladı:

“Kaya gazı araştırmaları üzerinde moratoryum olduğunu defalarca dile getirmiş bulunuyoruz. Çevre sağlığının yüzde 100 garantileyen bir teknoloji bulunmayınca bu böyle olacak. Çünkü söz konusu gaz yatakları Bulgaristan’ın en verimli topraklarında bulunuyor, diyen başbakan şöyle devam etti: Kozloduy santralinin VII. Blokunun “Westinghouse” Amerikan şirketi tarafından kurulmasına gelince bu şirketin projede yatırımcı olmasını açık bir şekilde istedim”.

Bulgaristan ve ABD güvenlik ve savunma, enerji güvenliği ve yasanın üstünlüğü, eğitim ve halklar arasında ilişkiler olmak üzere kilit önem taşıyan 4 çalışma grubunun oluşturulmasında anlaştılar. Bulgaristan vatandaşlarının ABD’ye vizesiz seyahati konusunda ise bilinen cevap tekrar verildi. Vizeler, ret cevapları yüzde 3’e düşünce kaldırılabilir, oysa 2014’te Bulgaristan için bu oran yüzde 15’i buluyor.

Çeviri: Tanya Blagova

Reklamlar