İsviçre hükümeti, 15 Mayıs’ta Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarına oturma izni verilmesine ilişkin kota uygulamasını kaldırma kararı aldı. Karara göre yurttaşlarımız, 1 Haziran’dan itibaren bir işte çalışmaları koşuluyla ülkede serbestçe yaşayabilecekler.

Göç servislerinin son verilerine göre, bu yıl mart ayının sonu itibariyle İsviçre’de yaklaşık 11 400 Bulgaristan vatandaşı yaşıyor.

3 aya kadar çalışma için Bulgaristan vatandaşları oturma izni için başvuruda bulunmamalıdır. Ancak onların işverenleri tarafından elektronik olarak kaydı yaptırılması gerekir.

Bir takvim yılında 3 aydan daha fazla bir süre için işe başlarken çalışan, iş sözleşmesi sunması karşılığında oturma izni almalıdır.

Belge, tüm İsviçre için geçerlidir ve sahibine mesleği veya işyerini değiştirme hakkını verir. Belgeyi alabilmek için Bulgaristan vatandaşları, ikamet ettikleri ilçede adres kaydı yaptırmaları ve oturma izni için başvuruda bulunmaları gerekir. Bu amaçla kimlik belgeleri ve bir işverenle yapılmış yazılı iş sözleşmesi sunmalıdırlar. Bu, İsviçre’ye geldikten sonraki 14 gün içinde ve işe başlamadan önce yapılmalıdır.

Oturma izni, kısa süreli ve uzun süreli oturma izni olmak üzere iki türdür.

İsviçre’ye geçici görevle gönderilen işçiler, bir takvim yılında oturma izni almaksızın 90 gün çalışabilirler. Buna rağmen işçi olarak kaydını yaptırmak zorundadırlar.

İsviçre’de 90 günden fazla süre çalışmak için geçici görevle gönderilen işçiler için AB Vizesiz Serbest Dolaşım Anlaşması’nın dışındaki diğer kurallar geçerlidir.

İsviçre’de tek başına çalışmak isteyen Bulgaristan vatandaşlarının, İsviçre’ye geldikten sonraki 14 gün içinde ikamet ettikleri ilçede adres kaydı yaptırmaları ve tek başına çalışmak için oturma izni başvurusu yapmaları gerekir.

Tek başına çalışma hakkı, ancak 5 yıl süreli oturma izni aldıktan sonra tanınıyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar