Türkiye Cumhuriyeti İstiklal Marşı kabulünün 97. yıldönümünü ve Mehmet Akif Ersoy Anma Günü nedeniyle Filibe’de bir etkinlik düzenlendi. Paisiy Hilendarski Üniversitesi Türk Dili Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanıp sunulan “Bir Dava Adamı Mehmet Akif Ersoy” adlı program, Plovdiv (Filibe) Üniversitesi Türk Dili ve Kültürü Kütüphanesinde düzenlendi. Çok sayıda üniversiteli öğrencinin katıldığı etkinlikte T.C. Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Muavin Konsolos Volkan Tanyıldız, Başkonsolosluk görevlileri ile Filoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Boryan Yanev de hazır bulundular.

Program T.C. Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani’nin günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla başladı. Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı döneme, bu dönemin edebi dünyasına ve bu dünyada Akif’in durduğu yere dikkat çeken Başkonsolos Ergani, ayrıca “Yeni bir devlet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulurken, bağımsızlık destanının anlatılması gerekiyordu. Bunun için ülke çapında bir yarışma düzenlendi. Yarışmaya yüzlerce şair katıldı. Hisseden, hissetmeye çalışan, elinden geldiğince şiir yazan birçok insan katıldı. Hayatı güçlü duygularla yaşayan insan, Mehmet Akif Ersoy, uzak duruyordu bu yarışmadan. Çünkü öğrenmişti ki, sonunda ödül vardı. Zorlukla ikna ettiler kendisini. Yazdığı şiir, muhteşem duygularla Meclis kürsüsünde okunduğunda, artık başka bir şiire gerek yoktu. İstiklal Marşı, 12 Mart 1921’de, alkışlar ve dualar eşliğinde gözyaşları içinde kabul edildi. Mehmet Akif para ödülünü reddederek şehit ailelerine bağışladı.”, diye konuştu. Akif’in Ankara günleri ve Milli Mücadele’de üstlendiği sorumlulukları da aktaran Başkonsolos Ergani, “Etkinliğe ev sahipliği yapan Plovdiv Üniversitesi Filoloji Fakültesi’ne ve Türk Dili Bölümü hocalarına bu vesileyle içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu vesileyle İstiklal Şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha saygıyla ve rahmetle anıyoruz”, diye belirtti.

Plovdiv Üniversitesi adına Filoloji Fakültesi dekan Yardımcısı Doç. Dr. Boryan Yanev de katılımcıları selamladı, Türk Dili Bölümü öğrencilerini ve hocalarını düzenledikleri etkinlikten dolayı tebrik etti.

Programda, öğrenciler tarafından da günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, Mehmet Akif Ersoy’un hayat hikayesi anlatıldı, İstiklal Marşı şiiri okundu. Bölümün Türk Dili hocası Yard. Doç. Dr. Harun Bekir’ın desteğiyle hazırlanan programa katılan öğrenciler, “Dava adamı olmak demek, savunulan dava uğruna geri kalan her şeyden vazgeçmek demektir. Dava insanı, amacı uğrunda hiç bir şekilde kendi çıkarını düşünmeyen, kendisini hizmete adamış, bütün emekleri karşılığında maddi ve manevi hiç bir çıkar beklemeyen kişi olmaktır. Bu yüzden zordur dava adamı olmak. Cesaret, kabiliyet, emek ister. İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy 1936 yılında hayatını kaybetti. O günden bugüne aradan 82 yıl geçti. O, yüksek bir eğitim ve yüksek bir duygu dünyasıyla ruh zenginliğine kavuşan bir deha. İki dünya felsefesine, düşünce yapısına, hayat tarzına hakim bakış açısıyla gerçek bir aydın. Şiirleriyle, yazılarıyla, konuşmalarıyla milli mücadelenin manevi ateşleyicilerinden bir hatip”, diye konuştular.

Konuşmanın ardından Mehmet Akif Ersoy’un hayatıyla ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar