115778bAvrupa’ya göçün 50.yılında vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerden oy vermeleri bulundukları ülkelerin mevzuatı ile ilgili olarak ya kurulan sandıklarda ya da kimlik numarları ile internet aracılığı ile olacak.

YTB ( Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı) konuyu resmi WEB sitesinde şu şekilde duyurdu:

Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlarımızın karşılaştıkları bazı sorunların çözümüne yönelik olarak Başkanlığımız koordinasyonunda yaklaşık bir yıldır yürütülen çalışmalar neticesinde hazırlanan yasa tasarısı 9 Mayıs 2012 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek kanunlaşmış, 18/05/2012 tarih ve 28296 Sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanuni düzenleme ile öne çıkan yenilikler şu şekildedir:
Seçimlere ilişkin:

– Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın, Türkiye’de gerçekleştirilen Milletvekili genel seçimleri ve referandum oylamalarında seçme haklarını zahmetsizce kullanabilmelerini sağlamak amacıyla farklı oy kullanma yöntemlerinin eş zamanlı olarak kullanılabilmesi imkânına açıklık getirilmiştir. Yüksek Seçim Kurulu kararıyla ülkeye göre; elektronik, sandıkta ve gümrükte oy kullanma yöntemleri aynı anda uygulanabilecektir. Sandıkta oy kullanma yönteminin uygulanacağı ülkelerde ikamet eden vatandaşlarımız gümrük kapılarına gelmelerine gerek kalmadan bulundukları yerden oylarını kullanabileceklerdir.

– Sandıkta oy kullanma yöntemi vatandaşlarımız için kolaylaştırılmıştır.
* 38 gün olan oy kullanma günlerine, 08:00-17:00 arası olan oy kullanma saatlerine, oy verme araçlarının özelliklerine ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısına, koşullara göre değişebilme imkanı getirilmiştir.
* Her yurtdışı seçmenin kendisi için belirlenen günde oy kullanmasına karar verilebileceği öngörülmüştür.
* Seçmene sadece pasaportuyla değil, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı ile de oy kullanabilme imkânı getirilmiştir.

Reklamlar