İstanbul, Şişli’de bulunan Bulgar Ekzarhlığı Vakfı binasını her Pazar günü çocuk sesleri çınlatıyor.

Bulgar dilini, Bulgar geleneklerini, sanat ve kültürünü kendi çocuklarına da öğretmek ve aşılamak isteyen ailelerin de desteğiyle “ Sv.sv. Kiril ve Metodiy” Bulgar Pazar Okulu 2015 yılında kapılarını açtı. Okulun açılmasında katkısı olan ve en büyük desteği veren Bulgarstan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu sayesinde öğretmen ve araç, gereçler tahsis ediliyor. “Pazar okulu” adı altındaki Bulgarca kurslar, büyük ilgi görüyor.

Vasil Liaze başkanlığındaki Bulgar Ekzarhlığı Vakfı da Şişli’deki Bulgar Kilisesinden bir salonu öğrencilere tahsis etti.

2015 yılında ilk çalışmalar 17 çocukla başladı. Gittikçe artan talep karşısında şu an her Pazar iki grup halinde 35 çocuk okula geliyor. Küçük ve büyükler olmak üzere iki gruba ayrılan çocuklar, 3’er saatlik ders programıyla hem Bulgarcayı öğreniyor, Bulgar edebiyatı, kültürü, folkloru ve sanatı hakkında bilgi sahibi oluyor.

Pazar okulunun müdürü Nevin Hünerel, Tırgovişte’den Türkiye’ye 1990’da göç etmişi öğretmenlikten emekliliğe ayrılınca de kendini tamamen buradaki göreve adamış bir öğretmen. “Okulumuza çok talep var, ancak mekan küçük olduğundan fazla öğrenci alma imkanımız şu an için yok. Öğrencilerimizin çoğu İstanbul’da iş nedeniyle bulunan Bulgar vatandaşlarının, diplomatların çocuklarıdır. Onların yanı sıra bu eğitim-öğretim yılından itibaren, talepleri doğrultusunda Bulgaristan’dan göç edenlerin çocukları ve torunları da eğitim görmektedir” dedi.

Okulda Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı eğitim programına göre en başta Bulgarca dili ve edebiyatı, tarih ve coğrafya derslerinin yanı sıra, resim, müzik ve folklor dersleri de var. Okulda 6 öğretmen görev yapmaktadır.

Eğitim- öğretim yılı içerisinde her iki ülkenin milli ve dini bayramları da kutlanmaktadır. Bunun dışında yetişkinlere de Bulgarca kursları açıldı ve şu an kurslara katılanların sayısı 45 kişiyi geçti.

Şişli’deki Bulgar Pazar Okulu yoğun taleplere cevap veremez oldu. Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmiş Türkler de son zamanlarda çocuklarına Bulgarca öğretmek için buraya başvuruyor. Yeni ders yılında ise belki daha geniş bir yere ihtiyaç duyulacaktır.

 

BNR

Reklamlar