İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

Değerli dostlar,

Covid-19’un istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması, vergi, SGK primleri, KYK borçları ve idari para cezaları gibi bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması, işten ayrılanların istihdama dönüşlerinin teşvik edilmesi vb. önemli düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • Vergi, SGK primleri, öğrenim kredisi ve idari para cezaları gibi bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması.
  • Kısa çalışma ve kısa çalışmanın sona ermesini takiben sağlanan normalleşme desteğine ilişkin sürelerin uzatılması.
  • İşverenler tarafından 1/1/2019-17/4/2020 dönemindeki en düşük sigortalı sayısına ek olarak istihdam edilecek her bir çalışan için SGK prim desteği verilmesi.
  • İşten ayrılan kişilerin istihdama daha hızlı dönüşlerinin teşvik edilmesi.

    (90 gün içerisinde işe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz çalışmaları halinde uzun

    vadeli sigorta primlerinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.)

  • İşsiz halde bulunan kişilerin yeniden istihdamı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmeksizin çalışan kişilerin de (kayıt dışı) kayıt altına alınmak suretiyle istihdamının desteklenmesi.
  • Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihinin koronavirüs salgınının olumsuz etkileri de göz önünde bulundurularak 31/12/2023 tarihine ertelenmesi.
  • Evlerinde ürettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satışını yapanların belirli şartlarla gelir vergisi muafiyeti kapsamına alınması. (220.000 TL sınırı var.)
  • Konaklama vergisinin yürürlüğünün 1/1/2022 tarihine ertelenmesi.
  • Anayasa Mahkemesi Kararı ile doğan hukuki boşluğu gidermek amacıyla basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanların fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmalarının sağlanması.
  • Kabul edilen kanun teklifi ile 5275 sayılı Kanunun Geçici 9. maddesinde düzenlenen açık cezaevlerinde barındırılan hükümlülerin Covid-19 izni 31/1/2021’e kadar uzatıldı. Salgının devam etmesi halinde bu süre, iki ayı geçmemek üzere yedi kez uzatılabilecek.

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss239.pdf

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

Av.Bülent TURAN

Çanakkale Milletvekili

AK Parti Grup Başkanvekili

Reklamlar