İsperih Belediyesi, evcil ve sokak köpekleri icin ücretsiz kısırlaştırma kampanyası başlatıyor. Yaşanan yeni bir zehirleme vakası sonrası, Mart ayının sonunda belediye başkanı Beysim Rufat ve bölgedeki veterinerler arasında yapılan toplantıda bu karara varıldı. Kampanyanın amacı, yıllardır İsperih’de varolan ve bugüne kadar önlem alınamayan bir sorun haline gelen, sokak hayvanlarının nüfusunu kontrol etmektir. Kampanyanın ilk aşaması olarak, evcil ve sokak dişi köpekleri önümüzdeki iki ay boyunca şehirde ücretsiz olarak kısırlaştırılacak. Eylül ayında ikinci aşamaya geçilecek. İsperih Belediyesi, bu kampanya için 1500 adet mikroçip sağlıyor. Sokak köpeklerine kuduz aşısı yapılacak ve veterinerde pasaport cıkarttıktan sonra Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı’na kaydedilecek. Köpek sahibi İsperih vatandaşları ise veteriner masraflarını kendileri ödeyecek.

“Aslında benim icin kısırlaştırma kampanyası 1 Mayıs’tan bir hafta önce başladı. Hayvansever vatandaşlarımız ilk köpeği kliniğe getirdi ve ona ameliyat yapıldı, kuduz aşısı yapıldıktan sonra pasaport cıkartıldı“, diye konuştu kampanyayı yürüten üç veterinerden biri, doktor Stoyan Stoyanov.

“Köpekleri kısırlaştırma işlemi yavaş olacak ve bir – iki yıl içinde sonuç almaya başlayacağız. Bu bir sihirli değnek değil, işlemlerin iki veya üç ayda bitmesi imkansız. Devamlı çalışmamız gerek, önemli olan başlangıcı yapmamız. İlk köpeği ameliyat ettik. Ona, iyileşene kadar apartman sahipleri bakacak. Hayvanı kliniğe getiren de onlardı. Köpek artık sisteme kayıtlı  – hangi sokakta yaşadığını, sahibi olmadığını ve çipe sahip olduğunu kaydettim. Sorun şu ki, çoğu dişi köpek şu an ya doğum yapıyor ya da hamile. Böyle olunca şu an bir şey yapamıyoruz. Ancak birkaç ay sonra kücük yavruları da kısırlaştıracağız,“ diye konuştu doktor Stoyanov.

İsperih’de kısırlaştırma kampanyası 3 ayrı veteriner kliniğinde yapılacak ve ilk önce evcil köpeklerden başlanılacak.

“Evcil köpekler doğurduktan sonra sahipleri miniklere bakamıyor ve onları sokağa atıyorlar. Belediye ile aldığımız karara göre, kısırlaştırılmış evcil köpeklerin sahipleri vergi odemeyecek. Sadece dişi köpeği olan ve gelir elde etmek isteyen vatandaşların belediyeye vergi ödemesi gerekiyor. Kısırlaştırma prosedüründen sonra köpeklere mikroçip takılacak, pasaportları olacak ve bilgileri Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı’na kaydedilecektir. Belediye başkanından aldığım bilgiye göre, geçtiğimiz yıl İsperih’te sadece 2 sokak köpeği kısırlaştırılmış. Bu aşırı düşük bir rakam. Kısacası, belediyenin hiçbir şey yapmadığı anlamına geliyor. Şimdi ise belediye bu işi ele almaya karar verip, köylerde kısırlaştırma kampanyasının başladığına dair duyuru yaptı. 

Köy muhtarları da haberdar edildiği için, dişi köpeklerin listelerini çıkartmaları bekleniyor. Köpeklerin kliniklere götürüleceği zamanı belirledikten sonra, kolaylık sağlamak icin hayvanları taşıma çantaları vereceğiz. Ameliyattan sonra köpeğin iyileşmesi icin 2-3 gün süre gerek. Sokak köpeklerini iyileşene kadar tutabileceğimiz bir oda hazırlamamız gerekiyor. Belediye başkanı ile bunları konuşacağız. Bu süreç içinde hayvanların bakımını üstlenebilecek birine ihtiyacımız olacak. Kampanyamız 2-3 aşamada geçekleşecek, o yüzden bir yıl içinde işlemlerin bitmesi imkansız. Bence işletme müdürleri ile toplantı düzenlememiz gerekiyor. Mesela duyduğuma göre, fayans fabrikasında çok fazla sokak köpeği var. Böyle çalışmaya devam edersek, iyi bir sonuç alacağımıza inanıyorum. Senede 200 köpeği kısırlaştırabileceğimizi ümit ediyorum. Mikroçip numarası, pasaport numarası gibi hayvanlara ait bütün bilgiler, belgelerinde yer alacak. Bu belgelerin kopyaları ise her ayın sonunda bilgi amaçlı belediyeye verilecek. Sokak köpeklerinin pasaportlarını ise belediyeye teslim edeceğiz,” dedi doktor Stoyan Stoyanov.

Yeni başlayan kısırlaştırma kampanyasının birinci aşaması Haziran ayının sonuna kadar devam edecek. İkinci aşaması ise 1 Eylül’de başlayacak ve 31 Ekim’de sona erecek.

 

Ayşe Lyatif, BNR

Reklamlar