Bulgaristan Ulusal Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Tahirov ve İran pazarında tekel olan üç holdingin temsilcisi İbrahim Zade, işbirliği ve ticaret anlaşması imzaladı. Çin ile Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Arasında Tarımsal İşbirliğinin Desteklenmesi Merkezi Müdürü Vasil Gelev de anlaşmaya katıldı. Anlaşma kapsamında İranlı uzmanlar, eşsiz bir safran türü oluşturmaya yardımcı olacaklar. İran, bilim insanları ve üniversite öğrencilerinin, Bulgaristan’daki meslektaşları ile safran yetiştiriciliği konusunda deneyim alışverişinde bulunmalarını sağlayacak. Filibe Ziraat ve Tarım Üniversitesi bünyesinde Safran Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi açılacak.

Hasan Tahirov,”Safran Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin Bulgaristanlı, İranlı ve Çinli uzmanları arasında bağlantı kuran birim olması amaçlanıyor. Bu yıl uzmanların yönetiminde 50 dekar safran ekilecek ve safran türü oluşturulmasına başlanacak. Safran üretimi denemeleri için alanlar ekime hazırlandı. Mayıs ayında safran soğanı ekimine başlanacak. Bu amaçla üst düzey Bulgaristan, İran ve Çin temsilcilerinin ekim alanlarını ziyaret etmeleri bekleniyor. İran, Çin şirketi ile yaptığımız safran soğan ihraç edilmesine yönelik anlaşmaya büyük ilgi gösterdi. Çinliler bizi destekliyor ve ortaklık yapmaya hazır durumdalar” dedi.

Tahirov, İran’ın İbrahim Zade’yi Bulgaristan ile bağlantılardan sorumlu olan görevli olarak belirlediğini belirtti.
Onun temsil ettiği üç holding şirketi, İran’ın safran ürünleri üretimi, pazarlanması ve paketleme pazarının yüzde 50’sinden fazlasına sahiptir. Gelev’in girişimiyle Filibe Ziraat ve Tarım Üniversitesi, laboratuvarlarını ve bahçesinde bulunan en iyi deneme amaçlı ekim alanlarını sağlıyor.
Ayrıca doğrudan bu iş için görevlendirilecek uzmanların yer aldığı bir ekip oluşturuluyor.

Reklamlar