Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Hasan Ademov, milletvekillerin sorularına cevap olarak, İnsan Kaynaklarının Gelişimi Operasyonel Programı’ndan Bulgaristan en iyi durumda 33 milyon avro, en kötüsünde ise yaklaşık 70 milyon avro kaybedecek” diye kaydetti.

Hasan Ademov Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı
Hasan Ademov
Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı

Ademov, “Avrupa programlarıyla ilgili kurala göre para alımına ilişkin yıllık amaca ulaşılmazsa, Avrupa Komisyonu otomatikman aradaki fark miktarında gelecek yıl için bütçeyi düşürüyor” diye hatırlattı. Bakan, “Bu tüm AB üyesi ülkeler için geçerli. Bulgaristan için bu yılki amaç 543 milyon avro. Kalan altı ay içinde bu amaca ulaşılması için daha 266 milyon avro veya toplam bütçenin yaklaşık yüzde 22’sine sertifika kazanılmalıdır.

Kıyaslama yapılacaksa operasyonel programın ilk beş yılında ülkemizde yüzde 31 oranında yararlanılmıştır” diye belirtti. Bakan, “Bu da çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığı’nın birkaç ayda önceki iktidarın tüm dönemi içinde başardığı kadar para alımı sağlaması gerektiği anlamına gelir” diye yorumladı.

Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) Milletvekili Korneliya Ninova’nın sorusuna cevap olarak mali kaynakların kaybı riskinde bulunulmasının GERB iktidarı döneminde fonların kısa görüşlü yönteminden kaynaklandığını söyledi. Bakanın ifadesine göre potansiyel para kaybına sebepler en yüksek bütçeli prosedürlerin startının gecikmesi, tutarsız yönetim kararları, ekiplerin sık sık değiştirilmesi, faaliyetlerin yeniden formüle edilmesi, prosedürlerin feshedilmesidir. Ninova, bu konuda Meclis’te kamu tartışması yapılmasını önerdi.

Ademov, bu mali kaynaklar kayıp edilirse, devlet bütçesinin telafi edemeyeceğine göre ülkede sosyal politikalar için daha az para olacağı anlamına geldiğini kaydetti. Bakan, “Bu da Bulgaristan’ın fakirlik ve nüfusun sosyal içermesinin en büyük risk içinde olduğu ve üstelik işgücü piyasasında eğitimli kişilere eksik duyulduğu göz önüne getirilirse, tehlikeli bir durumdur. Programın başlangıcından bu yana 3 488 proje sözleşmesi imzalanmıştır, onlardan 206’sı feshedilmiştir, 1966’sı ise hala uygulanma sürecindedir. Tüm bütçeden toplam yüzde 93’ünün veya 2 244 milyar avro alınması anlaşılmıştır. Onlardan yüzde 44’ü veya 1 milyar avrodan fazlası ödenmiştir” diye açıkladı.

Bakan Ademov, maksimum mali kaynak alınması sağlanılması için Bakanlığın üç yönde başvurduğu acil önlemler hakkında bilgi verdi. İlk olarak kurum başarısız şemalardan iyi katkısı olanlara finansman yönlendirecek. Prosedürlerin bir kısmı basitleştirilecek ve özellikle yararlanıcılar için çeşitli denetim aşamaları gerekmeyen idarecilere kolaylık sağlanılacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar