Başbakan Boyko Borisov makamında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ile görüştü. “Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı son derece büyük önem taşıyacak” diyen Barnier, AB’den ayrılma şartları konusunda Birleşik Krallık’la artık bir anlaşma yapıldığını ve konulardan bir tanesinin Bulgaristan vatandaşlarının durumu olduğunu anımsattı.

Barnier, “Bulgaristan vatandaşlarının Birleşik Krallık’ta kalma ve sosyal hizmet alma haklarını garanti altına almak için İngilizlerle bir anlaşmaya vardık” diye sözlerine ekleyerek, bunun tam bir uzlaşma ile elde edilen önemli bir sonuç olduğunu kaydetti.

Barnier’in ifadelerine göre Mart ayında ekonomi ve ticaret konusuna da değinileceği AB ve Birleşik Krallık’ın gelecek ilişkileri konusunda görüşmelere başlanacak.

Barnier, Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığına iyi bir hazırlık yaptığını ve Brexit’in gündemin ana konusu olacağını kaydetti.

Başbakan Borisov, şunları kaydetti: “Umarım önümüzdeki 6 ay içinde iyi bir takım olacağız ve önümüzdeki Brexit için müzakereleri öngöreceğiz”.

Borisov, “Birleşik Krallık’ta bulunan vatandaşlarımızın haklarının garanti edilmesi üzerine konuştuk. Ayrılmadan sonra yeni şartlar konusunda anlaşılacak, çünkü şu anda Brexit’in boyutları henüz bilinmiyoruz” dedi.

Başbakan, “Şu anda İngiltere’deki Bulgaristan vatandaşları, haklarının tamamen korunduğunu bilmelidir” diye doğruladı.

Borisov’un ifadelerine göre Brexit doğru bir şekilde yürütülmezse, sosyal ve ekonomik açıdan büyük zararlara mal olacak.

Borisov, “Ortak pazar kurallarına uyulması, taviz verilmemesi gereken sınır olmalıdır” dedi.

Başbakan, “Bundan sonra güvenlik ve askeri işbirliği alanında gibi çeşitli alanlarda da bir denge bulmayı umuyorum. İstihbarat servislerimiz, terör, göç ve kara para aklamayla ilgili İngiliz istihbarat servisleriyle tam koordinasyon içinde çalışmalıdır” diye belirtti.

Borisov, “Brexit zor olacak, çünkü pir planımız, bir çerçevemiz var, ancak Ekim ayında kabul edilmesi gereken siyasi deklarasyon altı ay içinde hazırlanmalıdır. Her detayın, İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin başlamasından sonra değil, bu dönemde çözülmesi gerekir. Yalnızca ben değil, aynı zamanda başkanlığını yapacağımız bakanlar konseyleri ile de tek ve ortak bir görüşe sahip olabilmemiz için büyük çaba harcamaya devam edeceğiz” diye belirtti.

Borisov, “Yeni program dönemine yönelik sıkı çalışmalar yürütülmektedir. Brexit’ten sonra gelecek yılki AB bütçesine gelir kaybı net olarak 10 milyar avro olacak ve AB fonlarının dağılımına ilişkin AB bütçesi titiz bir şekilde hazırlanmalıdır” dedi.

Borisov, “Her zaman olduğu gibi iyimserlikle sözümü bitiriyorum. Birleşik Krallık’ın AB’ye geri dönmesini umuyorum, ancak bu sadece iyimserlikten kaynaklanan bir şeydir” diye sözlerini bitirdi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar