Veliki Preslav Belediyesi yaklaşık 600 bin leva değerinde bir proje başlatıyor. İmrençevo köyünde, önümüzdeki yıl yaz aylarına kadar zihinsel engelliler bakım evi açılmış olacak. Müteahhit firma seçimine yönelik kamu ihalesi başlarken, yer olarak 20 yıldan fazla süredir kullanılmayan İmrençevo köyündeki eski okul seçildi. “Amacım, Veliki Preslav Belediyesi sınırlarında mümkün olduğunca daha fazla yer inşa etmek, olanları ise yıkımdan kurtarmak”, diyor Belediye Başkanı Aleksandar Gorçev.

Yeniden yaşanabilir hale getirilmesi amacıyla, yıkılan bina tamamen yenilenecek, genel ve idari işlerin yürütüleceği iki yeni bina inşa edilecektir. “Odalardan biri, durumu ağır ve yatalak hastaların yararlanabilecekleri iki hastane yatağı ile donatılacak”, diyor proje yöneticisi Nina Asenova. 4 dönümlük park alanı, merkezin misafirlerine yönelik mesleki terapinin parçası olarak dinlenme, çiçekçilik ve bahçecilik amaçları için düzenlenecektir. Yaklaşık 472 000 leva Avrupa fonlarından gelecek, 83 000 leva ulusal eş finansmandan, 28 000 leva ise öz kaynaklardan olacak. “Merkez, ücretsiz aktiviteler, kişisel alan, iletişim imkanı veren şartlar sağlayacak, diye ekliyor Nina Asenova.

Çeşitli nedenlerden dolayı aile ortamı olmayan 15 kişi barınacak bakım evi ile ilgili köyün olumsuz bir tutumu söz konusu değil.

“İnsanlar projeyi normal karşılıyor. Hizmetleri kullanacak olanların zihinsel özürlü olduklarını ancak ilaçlarını aldıklarını düşünürsek, sanırım köyde sorun çıkmayacaktır”, diyor İmrençevo köyü muhtarı Yuriy Lozanov.

“Böyle bir proje olacağı için mutluyuz. Bu gerçekten gerekli, çünkü şu an terk edilmiş okulun çevresi bir mera olarak kullanılıyor”, diyor Okuma Evi sekreteri Genoveva Kirilova.

 

BNR

Reklamlar