İMF Bulgaristan hükümetinin Covid-19 krizi ile mücadelede daha büyük harcamalarını onayladı. Bunu muhabirimiz Marta Mladenova bildirdi. Fon uzmanları olağan misyonlarının sonunda sıradışı harcamaların şeffaflığının kriz karşıtı politikalar ve bunlara harcanan kaynaklara dair bir değerlendirmenin yayınlanmasıyla iyileştirilebileceğini belirttiler.

İMF’nin tahminlerine göre Bulgar ekonomisi, Dünya ekonomisi önündeki perspektiflerle ilgili Ekim 2020’de çıkan rapora göre (World Economic Outlook) beklenen yüzde 4’lük orandan daha fazla daralacaktır.

İşsizlik artacak ancak farklı önlemlerle desteklenmesi sayesinde kesin bir biçimde yükselmesi beklenmiyor. İMF’ye göre, kriz öncesinde seviyesi Avrupa ortalamasından daha yüksek olan hizmetleri ifa edilmeyen kredilerin oranı yükselecek.

İMF, ülkedeki gelir eşitsizliğinin hala ciddi bir sorun oluşturduğunu belirtiyor. Fon’a göre 2021 yılına yönelik olarak sosyal alanda öngörülen daha yüksek harcamaların faydası olabilir ancak sosyal hizmetlerin bütünüyle reformlaştırılması gerekiyor. İMF, eğitim alanına daha büyük yatırımların yapılması gerektiğini de vurguluyor.

BNR

Reklamlar