Eğridere(Ardino)’nin Dolno Prahovo (Ahmatlar) köyü yakınındaki medresenin imamı 74 yaşındaki Nurittin İsmail, her cuma farz namazını kıldırmak için Başevo’dan (Hallar) olan 10 km mesafeyi motosikletle kat ediyor. imam-medrese-motorla-geliyorBu fikrin uygun otobüs seferi olmadığı için bundan 15 yıl önce doğduğunu söylüyor. O zaman bir motosiklet satın alıyor ve bugüne dek cuma namazına onunla gidiyor. Şu ana kadar beş motosiklet değiştirmiştir. Üç yıldan beri Honda IJ marka motosiklet sürüyor. İmam, “Bu iki tekerlekli makine harika anlar yaşatıyor. Sadece kışın zorlanıyorum, çünkü soğuk havadan dolayı motoru zor çalışıyor” diyor.

İmam Nurittin İsmail, “her hafta cuma namazına bölgeden genellikle yaşlı yaklaşık 50 kişi geliyor. Son yıllarda gençlerin camilere gitmemelerine endişeleniyor.

Dolno Prahovo’da hiç kimse cami, medrese, taş çeşmeden ibaret cami külliyesinin ne zaman inşa edildiğine dair bir şey bilmiyor. Köydeki daha yaşlı kimseler, külliyenin 1912-1913 yıllarında yangına verildiğini, 1923 yılında ise yeniden inşa edildiğini anlatıyorlar. Medrese yakınında bulunan bir türbede bölgede ilk Müslüman din hocası olan Mustafa Efendi Yusuf yatıyor. Mezar taşında Arapça yazı var.

 

Güner Şükrü – Kırcaali Haber

Reklamlar