Hac Komisyonu’nun umre ibadeti organize edilmesine ilişkin kararı üzere Bulgaristan Başmüftülüğü ilk kez bu tür bir ibadet gerçekleştirdi. Bir ay çerçevesinde Hac Daire Başkanlığı, Bulgaristan’daki bölge müftülüklerinin yardımıyla umre ibadeti organize edildiğini ilan etti, katılmak isteyenleri kayıt edip, yolculuk için vizelerini aldı. Umreye katılanların kaydı kolaylık açısından bölge müftülüklerinde yapıldı.
bulgaristan-musluman-umreUmre 25 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Suudi Arabistan’a yolculuk, İstanbul’dan Cidde’ye uçakla, İstanbul’a kadar ise Başmüftülük tarafından sağlanan otobüsle yapıldı. Cidde’den Mekke’ye gelince 22 umre adayları, Hac Daire Başkanlığı’nda uzman Cemal İsa’nın yönetmenliğinde oda ayırtılan otele yerleştirildi.

Mekke’ye vardıktan hemen sonra umreyle ilgili ibadetlerin titiz bir şekilde organize edilip yerine getirilmesine başlandı. Aynı gün katılanların isteğine göre üç grup umre ibadeti yaptı.
Mescid-i Haram’da 5 vakit namaz kılmak için düzenli olarak ücretsiz taşıt aracı sağlandı.

Bunun dışında ek olarak grup halinde umre organize edilmesi için imkanlar sağlandı.
Mekke’de 7 gün kalındığı sürede Mekke’deki tarihi yerlerin grup halinde ziyaret edilmesi organize edildi. O sırada Arafat, Dağı, Müzdelife, Mina, Sevr ve Hira mağaraları ziyaret edildi. Mekke’de kalıp dini ibadetlerini yerine getirdikten sonra umre adayları Medine’ye yollandılar. Şehre varınca hemen Mescid-i Nebevi yakında bulunan otele yerleştiler ve orada sürekli ibadet ettiler.

Medine’de kaldıkları sırada umreciler, Peygamber Efendimizin (SAV) şehrinde ve dolayında bulunan Uhud Dağı, Uhud Şehitlikler, Kıbleteyn, Kuba Mescidi, hurma bahçesi ve başka tarihi yerleri grup olarak ziyaret etme imkanı buldular. Aynı zamanda Ravdatu-l Cennet de organizeli olarak ziyaret edildi.

Medine Üniversitesi’nde okuyan Bulgaristan vatandaşı öğrencileri tarafından her akşam dini etkinlikler düzenlendi.

Umreciler, 7 Mayıs 2013 tarihinde aynı şekilde Bulgaristan’a döndüler. Umre ibadeti başarıyla yerine getirildi ve umreciler tekrar kutsal toprakları ziyaret etme dileğiyle vatanına döndüler.

Cenab-ı Allah, ibadetlerini kabul etsin ve her Müslüman’a umre ve hac ibadetini nasip etsin.

Reklamlar