Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını havayolu, turizm gibi sektörlerin yanında altyapı ve inşaat gibi alanları da olumsuz etkiledi. Her ne kadar Batı ve Güney Avrupa kadar olmasa da, virüsün etkisi altındaki Bulgaristan’da normale dönüşün işaretleri verilmeye başlandı.

Önceki gün Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, hükümete bağlı COVID-19 Kriz Masası üyeleriyle yaptığı basın açıklamasında, lokantaların teras ve bahçe bölümlerinin yanı sıra stadyumların koşu pistleri, yüzme havuzları, tenis kortları ve diğer bazı spor tesislerinin yeniden hizmete açılacağını söyledi. Bulgaristan’da normale dönüşün bir başka işareti ise inşaat projelerinin hayata geçirilmesi. Bunun için de ihaleler kaldığı yerden devam ediyor.

Bulgaristan Hükümeti, Shipka kasabasında yapılacak karayolu tüneli inşaatı için teklifleri aldı. 7 teklif arasında 5 Bulgar şirketinin yanı sıra 3 Türk şirketi de yer alıyor.

140 milyon Euro yani 1 milyar liraya mal olması beklenen projenin ihalesine Türkiye’nin yakından tanıdığı Kolin İnşaat, Ankara merkezli Duygu Mühendislik firması ile birlikte teklif verecek. Bir diğer Türk şirketi, Doğuş Holding’e ait Doğuş İnşaat ise Bulgar Via Construct ve Via Plan adlı firmalarla oluşturduğu konsorsiyum ile ihale sürecine katılacak.

5 tünel, 6 köprülük proje

10.5 kilometrelik karayolundan oluşan projenin 2.9 kilometresi Bulgaristan’ın merkezindeki Gabrovo ve Kazanlak şehirleri arasında mevcut yolun yeniden inşası şeklinde olacak. Projede 5 tünel, 6 köprü ve bir üst geçit yer alacak.

2024 yılına kadar tamamlanması beklenen ve Sofya Hükümeti tarafından öncelikli projeler arasında yer alan Shipka, Bulgaristan’ın kuzey ve güney bölgeleri arasında mevcut karayolu altyapısına daha hızlı bir bağlantı sağlayacak.

Cengiz ile en zor projeyi kazandı

Bilindiği üzere Doğuş İnşaat, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki metro projesini tamamlamıştı. Duygu Mühendislik ise geçtiğimiz yıl aralık ayında Cengiz İnşaat ile ülkenin en önemli projelerinden biri olan Sofya’yı Filibe’ye bağlayan demir yolunun 20 kilometrelik Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı ihalesini kazanmıştı.

Bulgaristan’da son 70 yıl içerisinde yapılacak en zor proje olarak ünlenen “Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı” ihalesini Cengiz İnşaat-Duygu Mühendislik İş Ortaklığı kazanmıştı.

Bulgaristan Ulusal Demiryolu Altyapısı Şirketi (NRIC) tarafından ihale edilen projenin bedeli ise 255 milyon Euro olarak belirlenmişti.

Dunya.com

Reklamlar