İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’YLA İLGİLİ DÜZENLEMELER İÇEREN KANUN TEKLİFİ YASALAŞTI

Değerli dostlar,

İhracatçılara tanınan yeşil pasaport hakkı süresini 4 yıla çıkaran, mahkeme kararı gerekmeden ad ve soyadı değişikliği yapılabilmesi uygulamasını 3 yıl uzatan, tüm lisans mezunu amirlerin aynı kriterlere tabii olarak yükselmesinin önünü açan, İçişleri Bakanlığı’yla ilgili önemli düzenlemeler içeren, Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Genel Kurul’da kabul edildi.

Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • Polis Akademisi’nden mezun amirlerle, memurluktan amirliğe geçen personel arasındaki farklılığın kaldırılarak üniversite mezunu amirlerin (A) grubu, yüksekokul ve daha aşağı derecede eğitime sahip amirlerin (B) grubu amir sayılması sağlanacak.
  • Komiser yardımcılığı sınavlarına müracaat için polis memuru, başpolis ve kıdemli başpolislerde aranan yaş ve lisans şartı kaldırılacak.
  • Emniyet ve asayişin sağlanması amacıyla başka illerde Çevik Kuvvet dışında geçici olarak görevlendirilen diğer personelin beslenme ve barınmasına ilişkin ihtiyaçlarının karşılanması sağlanacak.
  • Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması doğrultusunda uyum düzenlemesi yapılacak.
  • Denizli, Malatya, Elazığ ve Afyonkarahisar illerimizde meydana gelen depremlerden zarar gören vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla düzenleme yapılacak.
  • Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinde öğrenim gören subay ve astsubay adaylarından şehit veya vazife malulü eş veya çocuklarının, akademik başarısızlık sebebiyle ilişiklerinin kesilmesi hallerinde tazminat yükümlülüğünden muaf tutulması sağlanacak.
  • “Şehit” ve “Gazi” kelimelerinin taşıdığı anlam ve kutsiyeti korumak amacıyla bu kelimelerin dernek isimlerinde kullanımı izne bağlanacak.
  • Belirlenen ihracat tutarını sağlayan ihracatçılarımıza tanınan hususi damgalı pasaport hakkının süresi iki yıldan dört yıla çıkarılacak.
  • 3 yıllık süreyle ad ve soyad değişikliğiyle ilgili iş ve işlemlerin il ve ilçe idare kurullarınca yürütülebilmesine ve Cumhurbaşkanına bu süreyi 3 yıla kadar uzatma yetkisi verilmesine, ayrıca genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen adların da mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurullarınca değiştirilebilmesine olanak tanınacak.
  • Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları, Ceza Muhakemesi Kanununun 100’üncü maddesinde sayılan katalog suçlar arasına alınacak.

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss144.pdf

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

 

Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili
Reklamlar