Geçtiğimiz hafta içerisinde Çarşamba günü İçişleri Bakanlığı, 20 yıldan beri Bulgaristan’da yaşayan ve İslam Devleti ile ilgili olan Middle East Cyber Army – MECA aslı hacker grubuna katılan genç bir Suriyelinin tutuklandığını bildirdi. Terör örgütünün siparişi üzerine hackerler, dünya çapında 3 bin 500’den fazla hükümet ve korporatif sitesine darbe indirmiştir. Genç Suriyeli Bulgaristan’dan dünya genelinde bulunan diğer hackerlerle gizli yollarla temas içindeymiş.

Yine Çarşamba günü İçişleri Bakanlığı, Sofya’da bir Suriye ve bir Afganistan vatandaşının tutuklandığını bildirdi. Buglaristan’da 30 yıldan beri ikamet eden Suriyeli vatandaş, Yakın Doğu’dan Batı Avrupa’ya döğru Bulgaristan üzerinden yasadışı göç örganize eden bir grubun üyesiydi. Afganistanlı vatandaş ise Talebanların harekatıyla ilgiliymiş.

Bu iki haberin verdiği sıkıntı neden kaynaklanıyor? Tutuklanmış hacker, Bulgaristan’da büyüyüp okuyan ve İslam Devleti terör örgütünün yanlısı olan Yakın Doğu’dan ilk kişidi. Evet, söz konusu kişi savaşçı değildir, ama yine de… bu durumu, başa bir soru işareti yaratıyor. Ülkemizde acaba İslam Devleti’nin “uyuyan şubesi” olabilir mi? Uzmanlara göre böyle bir olanak mümkündür.

Tutuklanan Suriyeli vatandaşa gelince de sorunlar yeniden ortada. Bu çok yüksek gelirli işe sınırlarımızı koruma yapılarında çalışan Bulgar görevlileri de ödeme karşılığında katılmıyor mu? Çünkü çoktan beri yasadışı göçmenleri için kanallar ve kanalcılar için konuşuluyor. İçişleri Bakanlığı’nın bu durumla şimdiye kadar başa çıkmış olmadığını düşünmek zordur.

Milli İstihbarat Servisi’nin bir analizine göre 2015 yılında El Kaide’nin İslam Devleti ile rekabeti bağlamında Bulgaristan için terör tehditleri artacaktı. Rapora göre 2015 yılında Bulgaristan’a doğru ve ülkemiz üzerinden göçmen ve yasadışı mülteci akınları artacaktır.

Reklamlar