Bulgaristan’da vatan topraklarını terk edenlerin sayısı 2 milyon kişiden fazla. Her birinin farklı kaderi ve hayat öyküsü var. Yurtdışında yaşama başlarken değişik hikayeleri bulunuyor.  Bazıları 1989 yılı öncesi yurdu terk etmiş, komünist rejimin zulmünden kaçmayı başarmış, bazıları daha iyi eğitim almak için, bazıları daha iyi şartlarda çalışıp, daha çok parakazanmak için… Her üç farklı gerekçe de bir hedefte birleşiyor. Bu insanlar bir gün Bulgaristan’a dönüp, burada da bazı şeyleri değiştireceğini umuyor. Bazıları bu umudu sadece sözde beslerken, bazıları ise kendi plan ve amacını belirleyerek, bunu yapmanın yollarını arıyor.

Daniel Bogdanski MaastrichtÜniversitesi’nde uluslararası iktisat öğrencisi. Bulgaristan’daolup bitenlerle yakından ilgileniyor. Kendi internet bloğu kurup, orada ülkedeki güncel olayları yorumluyor, çözümler ve sorunları kaleme alıyor. Daniel bu blogta kendi yaşantısını, yurt dışında yaşayan başka Bulgarların hayatını, günlük olayları anlatıyor, farklı fikirlere meydan açıyor.

Bu blog kime yönelik ve onun okur kitlesi kimlerdir?

Снимка“Ana amacı gençlerin düşünme biçimini değiştirmek. Herkes Bulgaristan adına ufak bir şeyler yaparsa, vatanımız daha yaşanası bir yer olacaktır.”

Siteye yaptığı ilk video “Bulgar yolu” başlığını taşıyor. Bir felsefe yazısı konulu yarışmanın başlığından esinlenerek bu isim aklına gelmiş. Sofya Üniversitesi’nin organize ettiği bu etkinlik “Bulgar yolu- potansiyel problemler ve perspektifler” başlığı altında düzenlenmiş. Daniel kendi çektiği filmin de baş kahramanı rolünde yer almış.

“Her birimiz Bulgaristan’ı, yaşadığı şehri düşünmeye başlarsa ve aramızda bölünmeye son verirsek, ülkemizin, bir yıl zarfında durumu değiştirme potansiyeline sahip olduğunu göreceğiz. Ana fikir işte burada. Ancak bizler umudumuzu çoktan yitirmişik ve ilgisizlik almış başını gitmiş. Bir tek olumsuzlukları görebiliyoruz.”

Hayatı ve yaşadığımız ortamı değiştirmek bizim elimizde. Ona giden ilk adım, sözüm ona kötümserlikten vazgeçmekten geçiyor, ki kötümserliğimizi endişelenmek hatta gerçekçilik maskesi arakasında gizleyebiliyoruz. Bu da insan gelişiminde en büyük engeldir. “Bunun yapılması mümkün değil” demek en kolay iş. Yeniliklerden ve belirsizliklerden korkan herkes bunu yapacaktır. Böyle bir duygu hepimizde gizlidir, ancak burada önemli olan bu duyguyu kontrol etmektir.

Tarihi karıştırmaktan vazgeçelim ve gurur kaynağımızı geçmişte aramayalım. Bugün de gurur duyabileceğimiz kişiler var. Onlar işinin erbabı olmak için güce, iradeye ihtiyaç duyarken yoksulluklara da göğüs germiştir. Gençin arzusu, yabancılara ülkesin sadece güzel hanımları ve ucuz alkollü içeceklerle ünlü olduğunu göstermek değil, aynı zamanda onlara zengin geçmişi, olağanüstü mutafağı ve ünlü el sanat ustalarının ardında bıraktığı zanaatlarla ünlü olduğunu göstermektir.

 

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

 

Reklamlar