Bulgaristan’da son 4 yılda hayat yaklaşık %20 pahalılaştı. Buna karşın gelirler zamlanmadı. Emek ve maaş karşısında ailelerin çoğu sadece yaşamsal ve en önemli ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Bulgaristan’da Haziran sonu itibarıyla yaşam pahalılığı anketi bu neticelere vardı. Gelirler artmazsa, sendikalar sosyal gerginlik ve isyanın iyice tırmanacağını tahmin ediyor.
KNSB Başkanı  Plamen Dimitrov
KNSB Başkanı
Plamen Dimitrov

Dört fertli bir aile için üç ayda 2254 leva (1130 evro) gerekliymiş. Eğitim, sağlık, yemek için gerekli para, Bulgar standartlarına göre ortalama bir yaşam için bu geliri elde etmek oldukça zor. “KNSB Sosyal ve Sendikal Araştırmalar Enstütüsü uzmanları “Lüks yaşam için değil, sıradan bir hayat için gerekli paradır bu. Elektrik, doğalgaz ve tarım ürünlerinde %4.5- % 6 arasında hafif bir düşüş var. Bu yaz mevsimi için normal bir ucuzlama.
Fakat Bulgaristan bazı konularda uluslararası piyasaların tam tersine eğilim izliyor. Örneğin dünya piyasalarında buğday fiyatı %28 düştü, bizde ekmek fiyatı sadece %0.2 ucuzladı.
Yoksulluk sınırı, tüketici alım gücüne göre belirlendi, 77 temel ürün fiyatı bazında hesaplandı ve aylık fakirlik sınırı 214 leva (107 avro) olarak verildi. Bu arada ayakkabı ve giyim fiyatları son 3 ayda %4, %5 arttı.

Öte yandan gelirler ve maaşlar çizelgesi neyi gösteriyor? 
Ülkede nüfusun %51’i, yani 3 milyon 700 bin insan kişi başı 310 leva (155) avro işe yaşam sürüyor. Onlardan 214 leva olan yoksulluk sınırı altında yaşayanlar %22.5. Maaşların çok düşük olması yoksulluk olaylarını çığ gibi arttırıyor.
KNSB Başkanı Plamen Dimitrov:
“Bu endişe verici bir durum. Gerçekler çok endişelendiriyor bizi. Gerginlik ciddiyetini korursa, Bulgar vatandaşı da etrafta herşeyin kötüye gittiği hissinde yoğunlaşacaktır.
Acilen önlemler alınmalıdır. İş maaşı, yani vatandaşın cebine giren net para 610 leva, asgari gelir çizlgesinden sadece 50 lv fazla. Bu durumda alım gücü çok sınırlı.
Eurostat verilerine göre, 560 bin Bulgaristan vatandaşı, çalışanların %25’i az gelirli, düşük maaşlı ve yoksulluk sınırında aylık ücret alan “ çalışan yoksullardır”.
Asgari maaş 310 leva (155) avro alanların sayısı da artıyor. Bir sene öncesine kadar en düşük maaşla çalışanların sayısı 120 bin iken, bugün 200 bine yakın kişi 310 leva aylık ile emek sarfediyor.
Tüketim düştükçe, önümüzdeki aylarda ekonomi düşüş yaşar ve negatif neticelere geçer. İyice dibe ermemek için gelirler yukarı doğu çıkmalıdır, diyor sendikalar.
BNR
Reklamlar