BGSAM

Tarih: 13 Mayıs 2017-05-13

Konu: Bulgaristan Türklerinden iktidarın alt katlarında çalışan tek kişi yok.                            

Faşistler komünistler için geldiklerinde,

Ben sustum, çünkü komünist değildim.

Faşistler sosyal demokratlar için geldiklerinde,

Ben yine sustum çünkü sosyal demokrat değildim

Faşistler sendikacılar için geldiklerinde,

Ben yine sostum çünkü sendikalı değildim.

Faşistler Yahudiler için geldiklerinde

Ben yine sustum, çünkü Yahudi değildim.

Faşistler benim için geldiklerinde,

Her yerde suskunluk hakimdi,

Çünkü konuşacak kimse kalmamıştı.

Kardeşlerim sonra geç olmasın!

(resim Tsonev 1– sil)

Yordan Tsonev

Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS) Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Yordan Tsonev, Bulgar Ulusal Televizyonu (BNT) Birinci kanalında en seyredilen program olan “Panorama’da konuştu.

Tsonev, “Hak ve Özgürlükler Hareketi “Birleşik Yurtseverlerin” hükümete katılmasına kesinlikle kaşıdır. Onların Başbakan Yardımcısı ve Bakan olması çok ciddi gerginlik doğura bilir” dedi ve şöyle devam etti:  “Bizim kanımıza göre, Bulgar hükümeti tamamen yanlış bir temel üzerine kurulmuştur. Avrupa’da aşırı milliyetçiler hükümete alınmıyor. Bizde tam tersi oldu. Avrupa ülkelerinde değişik iktidar ortaklığı formülleri bulunarak, aşırı milliyetçilerin kabinede yer alması önleniyor. Bunun son örneği ise Fransa Cumhurbaşkanı seçimleridir.

DPS Başkan Yardımcısına göre, Bulgaristan’da aşırı milliyetçilerin hükümette yer alması etnik temel üzerinde olmak üzere çok ciddi çatışmalar belirmesine neden olabilir.

Yordan Tsonev şöyle devam etti: “Bulgar aşırı sağ milliyetçi güçleri o denli tehlikelidir ki, iktidarda asla yer almamalıdırlar.  Bulgaristan aşırı milliyetçilerinin “yurtseverliği” bir yana, bunlar etniklere aşırı düşmanlık kışkırtan milliyetçilerdir. Çatışma kapı çalıyor. Bulgar milliyetçili Türk milliyetçiliği oluşmasına neden oluyor. Milliyetçiliğin pohpohlanmasından hiç kimseye yarar gelmez. Bulgaristan için tehlikelidir. Makedonya olayları gözlerimizin önünde gelişiyor. Yugoslavya savaşını unutmayalım.

Tsonev, “Hak ve Özgürlükler Hareketinin, III. Borisov hükümetinde iktidara tırmanan aşırı milliyetçilikle sonuna kadar mücadele edecektir,” dedi. Onun belirttiği üzere,  “Avrupa Birliği kurma fikrinin temellerinde olan milliyetçilikten vazgeçmek ve onu yerin dibine gömmektir. Avrupa kıtasında aşırı milliyetçiliğe karşı çok sert bir mücadele vermiş ve amansızca direnmeye devam edecektir.

 

İkili standart uygulanıyor. Avrupa’da faşistlerle birlikte iktidar olmak isteyen yok. Bulgaristan’da faşistler iktidardadır. Hak ve Özgürlükler Partisi olarak, biz, Avrupa’daki bütün siyasi forumlarda bu soruyu soracağız. DPS partisinin Avrupa’da muazzam otoritesi var. Biz aşırı sağcı milliyetçilere karşı her yerde ve her zaman mücadelemize devam edeceğiz.

 

DPS Başkan Yardımcısı Tsonev, konuşmasında, Bulgar aşırı sağcı milliyetçilerin sınır kapılarında yaşlı vatandaşlara saldırdığını, seçmenleri tartakladığını, serbest oy kullanma hakkını engellediğini, etnik azınlık temsilcilerine TV ekranında “hayvan”, “uluyan köpek”, “sokak iti” dediğini söyledikten sonra şöyle devam etti. Böyle kişiler Bulgaristan etnik sorunlar ve nüfus siyaseti işlerinin başında yer alamaz. Yabancı düşmanlığı  körükleniyor. Bulgaristan’da kadınlar taşımasa da “peçete” yasağı yasası ve “dış ülkelerde bulunan Bulgaristan vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkına yasak konması gibi kanun önerileri geçirilmeye çalışılıyor, insan düşmanlığı kışkırtılıyor,”dedi.

Faktor. Bg

Reklamlar