Bulgaristan’da en önemli arkeolojik bulgulara ilişkin yarışmanın ikinci turu devam ediyor. hasan-azis-perperikon-icin-oy-verelim

Bu bağlamda Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Perperikon için oy verelim, diye çağrıda bulundu. Başkan, bu sebeple ilçenin tüm sakinlerinin Perperikon’u desteklemeleri için seferber edildiklerini izah etti. En aktif olanların öğrenci, şehirde okuyan üniversiteliler ve Belediye çalışanları olduğu anlaşıldı. Perperikon’un desteklenmesi amacıyla özel bir Girişim Komitesi kurulup kampanyayı yürüttüğü belirtildi.

Hasan Azis, “Bulgaristan’ın Harikaları sıralamasında Perperikon’un tekrar başta olmasını amaçlıyoruz. Eşi benzeri olmayan eski Trak Tapınağı bunu hak ediyor” diye kaydetti. Kırcaali Belediye Başkanı, her yıl 120 binin üzerinde turistin Perperikon’u ziyaret ettiğini vurguladı.

Başkan, “Onların yarısı Kırcaali’de bulunduğu zaman en az 20 leva bile harcasa, bu demektir ki yerel ekonomiye yılda 2-3 milyon leva katkıları oluyor. Son zamanlarda Doğu Rodoplara dünyanın dört bir yanından insanlar geliyor, bu yüzden tarihi ve kültürel yerlerin çekici olması için elimizden geleni yapıyoruz” diye yorum yaptı.

Bu bağlamda Başkan, tüm ülkeden ve yurt dışından gelen sayısız turistlerin erişebilmeleri için Belediyenin yapılarda uygun altyapı kurulması çabalarını belirtti. Sayın Azis, bundan 4 ay önce taş şehrinde yapılan arkeolojik araştırmaları yöneten Prof. Nikolay Ovçarov ile birlikte Perperikon-Tanrı ve İnsanların Evi projesini başlattıklarını hatırlattı. Arkeolojik kompleksin sosyalleşmesi için 3,8 milyon leva yatırım yapılacak ve bu da eski anıtın dünya standartlarına göre sergilenmesini sağlayacak.

Kırcaali Belediye Başkanı, “Perperikon, Bulgaristan’da turizm standardı haline gelecek. Projenin gerçekleştirilmesinden sonra çağdaş insan için daha erişilir ve anlaşılır olacak.

Perperikon yerel ve bölgesel yapıdan daha yüksek düzeyde bir anıt, bu Bulgaristan’ın Harikaları sıralamasında da görüldü” diye paylaştı.

Perperikon-Tanrılar ve İnsanlar Evi projesi kapsamında çok sayıda inşaat işleri yapılacak.

Akropol ve kutsal sarayı güçlendirme faaliyetleri yapılacak, uygun altyapı kurulacak. Hıyabanlarda sanatsal aydınlatma sistemi kurulacak.

Başkan, “Şu anda Perperikon yılda 120 bini aşkın kişi tarafından ziyaret ediliyor, birkaç yıl sonra onların sayısı çok fazla artacak” diye vurguladı. Prof. Ovçarov da çok kez, “14 yıl önce Perperikon bir ormandı, etraf köylerden bile insanlar ona tırmanmıyordu, şimdi ise Perperikon’da yerel halkın bir bölümüne iş sağlanıyor. 14 yıl içinde kale sadece Bulgaristan’da değil, dünyada da ün saldı. Trakların taş şehri yeterince ünlü ama konservasyon, restorasyon ve uygun altyapı kurulmadan onun ihtişamını gösteremeyeceğiz.

Bu sebepten dolayı artık projeye başlanılması büyük önem arz ediyor” diye dile getirdi. Proje tasarımcısı Mimar Minço Nençev de, “Perperikon’a yatırılan her bir leva, 100 altın levaya eşit, hatta artık 1000 levaya eşit oldu. Perperikon gelecek nesiller için korunmalıdır” diye yorumladı. Filip Kargon’un yaptığı sıralamada Perperikon, dünyadaki ilk 50 anıt kompleksleri arasında bulunuyor. Perperikon’u ziyaret eden en büyük Yunan arkeologlarından Prof. Nikolaos Stambolidis de Maçu Pikçu ile onu kıyaslayarak, hayranlığını ifade etti.

Kırcaali İlçesinin ve bölgenin sakinleri Bulgaristan’ın Harikaları sıralamasında Perperikon’un birinci olmasında kesin kararlılar. Bulgaristan’da en önemli arkeolojik bulgulara ilişkin yarışmanın ikinci turu birkaç gün sonra sona erecek. İnternet üzerinden yapılan oylamada 20 eşi benzeri olmayan arkeolojik yapılar yarışıyor. Oylamaya katılıp Perperikon’u desteklemek isteyen herkes www.standartnews.com sitesinde oy kullanabilir.

 

Kırcaali Belediyesi

Reklamlar