Gabrovo’daki Mizah ve Hiciv Evi, karikatürcü Halit Kurtulmuş’un çizdiği ünlü Bulgar aktörlerin karikatür ve charge’ları ile ziyaretçileri gülmeye davet ediyor. Halit, Türkiye’de yaşıyor ve çalışıyor, ancak Bulgaristan’da doğdu ve eğitimini Sliven’deki sanat okulunda tamamladı. Sanat çevrelerinde Aytoslu ismiyle anılan sanatçının sergisi de, doğup büyüdüğü şehirle ilgili.

Halit Kurtulmuş, “Dikenli Geven” başlığı altında birleştirdiği karikatürleri ile Bulgaristan’da ikinci sergisini açtı. Aytos bölgesinde büyüyen sanatçı, gevenin buraya özgü bir çalılık olduğunu açıkladı. Bitkinin dikenleri çok acı verebilir, ancak kertenkeleler, kaplumbağalar ve yılanlar onda sığınak bulur, alev aldığında ise hemen yanıp kül olur. Sanatçının bu benzetmeyi yapmasındaki amacı, karikatürleri ile yanma tehlikesinin olduğuna vurgu yapmak.

BNR’ye konuşan Halit Kurtulmuş şunları paylaştı: “İstemesek de bazı şeylere uymak zorundayız. Karikatürlerimiz kelimesizdir. Karikatürlerimizde sloganlar ve yazılar kullanmıyoruz. Semboller kullanıyoruz, izleyicinin ilk bakışta tanıyabileceği evrensel sembollerden bahsediyorum“, dedi sanatçı.

Ressama özgürlük veren katıldığı yarışmalardır. Halit, karikatürle ilgilendiği 10 yıl boyunca, çoğu uluslararası olmak üzere, karikatür yarışmalarından 100’den fazla ödülün sahibi oldu. Sanatçı, Anadolu Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Bulgaristan Ressamlar Birliği üyesidir.

30 yıldan fazla süredir ailesiyle birlikte göç ettiği Bursa’da yaşayan ve çalışan Halit, Bulgaristan hakkında şunları söyledi:

Burada yaşadığım ilk 20 yılı, okulumu, ilk gözlemlerimi, komşularımı, arkadaşlarımı, eğitimimi, hatta Bulgaristan’daki askerlik zamanını da unutamam“dedi.

Bulgaristan ile bağlantısının en önemli göstergelerinden biri de Aytoslu takma adı. Türkiye’de yaşamaya başladığında insanlar ona Aytoslu diyormuş ve o da kendisini sanatçı olarak bu isimle tanıtmayı seçmiş.

Halit Kurtulmuş’un Stoyanka Mutafova karikatürü. Foto: Gabrovo Mizah ve Hiciv Evi

Uzun yıllardır Bulgaristan’a gelmeyen Halit Kurtulmuş, göç ettikten 20 yıl sonra ilk defa döndüğünde, buradaki değişimi ve en çok Bulgarca dilinde olan değişiklikleri merak ettiğini paylaştı ve şöyle devam etti:

“Çok zorlandım, çünkü yaklaşık 20 yıllık bir aradan sonra Bulgaristan’ı ziyaret etme fırsatım oldu. O zaman fark ettim ki her şeyde çok büyük değişiklik vardı, insanlar değişmişti”, dedi karikatürcü.

Halit Aytoslu, Mizah ve Hiciv Evi’ndeki sergisinde dünya siyaseti ve Covid salgınına ayna tutan 38 karikatür ve ünlü hiciv oyuncularını yansıtan 22 charge sunuyor. Sanatçı, çizdiği oyuncuların rollerini iyi hatırlıyor ve yer aldıkları ebedi film klasiklerini tekrar tekrar izlemeyi çok seviyor. Karikatürcü ulusal hafızada kaldıklarını söylediği kişileri çizmeyi seviyor ve ilk charge’larının Bursa’daki göçmenler tarafından beğenildiğini paylaştı ve şöyle devam etti:

” Arkadaşlarıma, göçmenlere gösterdim. Sadece göçmenlerin yaşadığı birkaç semt var. Bu yerlerde gelenekler sürdürülüyor. Mesela Mart ayı yaklaşıyor ve bu semtlerde her yerde martenitsalar görebilirsiniz. Günün her saatinde Bulgarca müzik duymanız mümkün. Göçmenler kökenlerine, geleneklerine bağlıdır. Tüm bunları yeni nesillere de aktarmaya devam ederler ” dedi Halit Kurtulmuş

Aytoslu, Apostol Karamitev, Grigor Vaçkov, Georgi Partsalev, Stoyanka Mutafova, Tatyana Lolova, Todor Kolev, Velko Kınev, Stefan Danailov ve izleyicilerin beğendiği birçok sanatçının charge’ları ile insanları büyülemeyi başarıyor.

Halit Kurtulmuş'un „İstanbul Sözleşmesi“ eseri. Foto: Gabrovo Mizah ve Haciv Evi

” O zamanların siyah beyaz hayatını daha iyi yansıtmak adına onları çok renkli yapmadım, çünkü fotoğraflara bakıyorum, siyah beyazlar ve bu 30 yıl önce Bulgaristan’ı hatırladığım renk. Radoy Ralin, tamamen yeni bir charge, daha renkli” dedi yetenekli karikatürcü.

Halit Kurtulmuş – Aytoslu’nun, Misah ve Hiciv Evi’ndeki sergisi, 8 Nisan tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Reklamlar