Hazırlayan ve sunan
nahide-denizNahide Deniz, İstanbul

Sayın dinleyiciler, Belene toplama kampı Bulgaristan Türklerinin tarihinde en acı hatıralar barındıran yerdir.1984-85 y. Türklere uygulanan asimilasyon kampanyası sırasında ve bundan önce de yüzlerce vatandaşımız oraya hapsedilmiş,işkenceye maruz kalmıştı.
Aslında,Türklere uygulanan soykırımlar sadece Bulgaristan’da değil, Türk dünyasının birçok ülkelerinde de uygulanmış ve devam ediyor…

Bu konuya ilişkin Merkezi İstanbul’da bulunan BULTÜRK derneğinin girişimi üzere Karabağ Azatlık Teşkilatı, URAL Eğitim Kültür ve Stratejik Araştırmalar Derneği, Bulgaristan Stratejik Araştırma Merkezi ve Bayrampaşa Belediyesi ile ortaklaşa “Türk Dünyasında Soykırımlar” konulu Uluslararası bir panel düzenledi.
Panele, Bulgaristan göçmenleri, Batı Trakya’dan, Afganistan’dan, Azerbaycan’dan, Karabağ’dan v.b. konuklar katıldı.
Bultürk derneği başkanı Rafet Uludağ,konuşmasında, Belene’yi anmak ve unutmamak gerektiğini belirterek,günümüzde de Bulgaristan’da Türk azınlığına karşı çeşitli oyunlar oynandığını ifade etti.
Bulgaristan’da Türklere karşı uygulanan asimilasyon kampanyası ve totaliter rejime karşı ilk direnişçilerden ve kendisi de Belene’de mahkümlarından Sabri İskender toplama kampındaki o korkunç günleri anlattı,dünyanın neresinde olursa olsun,soykırımlara karşı direnişlerde birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.
Bundan birkaç yıl önce Yılın annesi seçilen Batı Trakya’da yaşayan Türk azınlığın efsane ismi merhum Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet yaptığı konuşmada Türk dünyasının Türkiye ile bağların kuvvetlenmesine, birlik ve beraberliğin korunmasının önemine dikkat çekti.

Ayrıca bunları genç nesillere de öğretilmesi, aşılanması gerektiğini belirtti.
Panelde, Belene kampında yaşananları, orada yapılan işkenceleri ve Türklerin direnişini gösteren fotoğraflardan oluşan bir sergi de sergilendi.

Güzel ve anlamlı bir toplantı oldu, birçok katılımcının değişiyle, geçmişte yaşananlar unutulmamalı, çünkü geleceğe de ışık tutabilmek için önemli…

AB üyesi Bulgaristan, totaliter rejimi kurbanlarına adanan bir anıtı olmayan tek Avrupa ülkesi hala.

Bunu ortadan kaldırmak amacıyla, komünizm kurbanlarının anıldığı 28 Mayıs günü, Belene’de “20. yüzyılda Şehitler Anıtının” temel atma töreni düzenlenmişti.

Anıt parkının kurulmasıyla şehir, toplama kamplarındaki kurbanları anmak ve köleliğe ve ölüme mahküm edilen kişileri unutmamak amacıyla bir anıt olacağı belirtiliyor.

3fb93bc9-73de-4016-be11-36bda2d5c83d

bb31bb23-23f2-4fba-b536-39778e1e5877

 

Reklamlar