Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin paydaşlarından Bulgaristan, AB ile Rusya arasında kaldı. Ukrayna krizi nedeniyle AB ile Rusya arasında yaşanan gerilim, projenin devamı konusunda karar verecek Bulgaristan’ı zor durumda bıraktı.

Nahit Doğu
Nahit Doğu

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün gerçekleştirdiği Bulgaristan ziyaretinde, projenin AB’nin enerji kaynaklarının çeşitlendirmesini öngören Üçüncü Enerji Paketi’nin kapsamı dışına çıkarılmasını talep ederken, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin de Güney Akım projesine destek verdiklerini söyledi.

 

Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı’nın AB’ye giriş noktası Bulgaristan, geçen yılın ekim ayında Montana şehrindeki kompresör istasyonunun temelinin atılmasıyla projenin Bulgaristan ayağının inşasına başlamıştı.

 

AB-Rusya arasındaki siyasi ilişkilerin Rusya’nın Kırım’a müdahalesi sonrası tırmanmasının ardından, birliğin Güney Akım’a karşı duruşu da sertleşmişti. AB, Güney Akım boru hattı projesinin kontrolünün Rus enerji devi Gazprom’da olması nedeniyle Bulgaristan’ı birçok kez uyarmıştı.

 

Brüksel’in yaptırımlarından çekinen ve AB’nin en yoksul ülkesi konumundaki Bulgaristan, geçtiğimiz ay Güney Akım projesinin AB’nin yürürlükteki kanunlarına uygun hale getirilinceye kadar inşaat faaliyetlerini askıya almıştı.

 

“Güney Akım’ı istiyoruz ancak…”

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dünkü Bulgaristan ziyareti sırasında Bulgar Başbakan Plamen Oreşarski ile yaptığı görüşmede, Bulgaristan’ın Güney Akım’ın hayata geçirilmesi için çaba harcayacağı ve Sofya’nın bu projeyi desteklediği yönünde teminatlar aldığını ifade etti.

 

Bulgar Başbakanı Oreşarski ise Güney Akım’ı desteklediklerini ancak projenin AB yasaları çerçevesinde olması gerektiğinin altını çizdi.

 

Nihai çözüm Brüksel’de

 

Oreşarski, Lavrov ile görüşmesinde Güney Akım’ın devamının sağlanması için nihai çözümün Brüksel’de olduğuna işaret ederken, Sofya’daki diplomatik kaynaklar, Lavrov’un Sofya ziyareti sırasında projenin devamı için Bulgaristan’a baskı yapmadığını ancak “baskı imasında” bulunduğunu belirtiyor.

 

Öte yandan, enerjide Rusya’ya bağımlılığı yüzde 90’dan fazla olan Bulgaristan, aynı zamanda büyük bir Rus nüfusuna sahip.

 

Rusya, yıllık 63 milyar metreküp kapasiteli olması planlanan Güney Akım ile Avrupa’ya gönderdiği doğalgazın yarısını üzerinden geçirmek zorunda olduğu Ukrayna’yı devre dışı bırakmayı amaçlıyor.

 

Anadolu Ajansı

Reklamlar