Ardino (Eğridere) İlçesi’nin Gorno Prahovo (Tosçalı) köyüne yakın Nasuflarsırtı’nda bulunan çeşme yanında yapılan geleneksel sağlık ve bereket mevlidine Türkiye, Belçika, Hollanda, Avusturya, İngiltere’den gelen göçmenler ve etraf köylerden yerli hakla birlikte 700’den fazla kişi katıldı. gorno-prahovo-balkan-savasi-sehitlerini-andi

Kur’an-ı Kerim tilavetinden sonra mevlit okundu. Burada 100 yıl önce Balkan Savaşı esnasında yerlilerden şehit edilen Celil Hoca, Mümün Esat, Kadir Sali, Hüseyin Şumlu, Mehmetali Şumlu, Mehmet Bobali, Mehmet Boyacı ve Hacı Mehmet Ali’nin ruhları için dua okundu.

Başlangıcı 1995 yılına dayanan mevlit ve anma töreni rahmetli Niyazi Emin Efendi, Nevit Koskot, Halil Hayrullah ve eski köy muhtarı Mümün Emin’in girişimiyle başlamıştır.

1989 yılında Zorunlu Göç sürecinde Kırcaali’nin Perperek (Yaşlar) köyünden İstanbul’a göç eden 38 yaşındaki Bekir Barış, yakın Başevo (Hallar) köyünden olan eşi ve ailesiyle birlikte ilk defa bu törene katıldı. Bekir Bey, “Bu çok güzel bir gelenek, komşu köylerin halk arasında kaynaşmaya sebep oluyor. Bu tür gelenekler devam ettirilip gelecek nesillere aktarılmalıdır” diye paylaştı.

Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat ile Yerel Meclis Başkanı Sezgin Bayram da törene katılanlar arasındaydı. Tören, Türkiye’deki Tosçalılılar Kültürel Dayanışma Derneği ile köy muhtarlığı ve yerel cami encümenliği tarafından düzenlendi.

Usta aşçı Sabri Mustafa’nın törene katılanlara ikram için hazırladığı 15 kazan keşkek dağıtıldı. Keşkek bu bölgenin geleneksel yiyeceğidir. Mevlit için yapılan masraflar, Bursalı iş adamı Sali Ramadan İnönü, Ramadan Hüseyin Muslu, Ramis Kasim, Baki Ali, Yüksek Ramadan Bollez ve Gorno Prahovo sakinleri tarafından karşılandı.

Töreni düzenleyenler hem armağan olarak hem de güneşten korunmak için erkeklere şapka, kadınlara ise başörtü hediye ettiler.

Köy muhtarı İbrahim Murat destek veren herkese şükranlarını sundu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar