Bugün Dünya Gönüllüler Günüdür. Günümüzde gönüllülerin çoğu yaşı 16 ile 34 arasında değişen gençlerdir. Çoğu büyük şehirlerde oturuyorlar. Dörtte birlik bölümünün kadın olması dikkat çekiyor. Aralarındaki iletişim ve organizasyon, doğal olarak Internet’te timeheroes.org platformu üzerinden gerçekleşiyor. Aslında bu site de Yana Bürer Tavaniye, Alek Andreev ve Pavel Kunçev olmak üzere üç gönüllünün harcadığı çabaların sonucudur.

Bundan beş yıl önce Eurobarometre’nin bir araştırması, ülkemizin o sırada 27 üyeli olan AB içinde gönüllülerin katılımı açısından son sırada yer aldığını gösterince gençler harekete geçtiler. Pavel, durumun günümüzde artık farklı olduğunu söylüyor. Bunu rakamlar da gösteriyor. TimeHeroes platformunun kurulmasından bu yana geçen 3 yıl içinde platform üzerinden yaklaşık 20 000 gönüllü ülkenin değişik bölgelerinde yer alan 67 yerleşim biriminde düzenlenen 615 misyona katılmış bulunuyorlar.

Gönüllüler hangi işlere en büyük istekle atılıyorlar sorusu üzerine Pavel şu cevabı verdi:

“Yardıma muhtaç olan çocuklara yönelik misyonlara. Mesela çok popüler bir misyonumuz böbrek hastası olup hastanede yatan çocuklara kitap okuma misyonudur. Ayrıca farklı amaçlarla finansal olmayan bağış toplama kampanyaları düzenliyoruz. Noel döneminde yaptığımız değişik inisyatifler var. Düzenlenen kermeslerde insanların kendi elleri ile işledikleri süs eşyaları ve saire nesneler satılarak elde edilen para hayır işleri için kullanılıyor. Sitemiz üzerinden sığınmacılar için elbise ve mutfak eşyası türünden yardımlar toplayabildik” diyen Pavel ve inisyatifleri başlatan organizatörlerin kim olduğu sorusu üzerine şunları belirttiİ

“Faal gönüllü olup farklı misyonlara katılan 10’dan çok kişi var. Belli bir süre sonra kendileri de organizatör oluyorlar. Mesela Lülin semtinde oturan bir genç var. Adı Georgi. Apartmanlar arasında bio bahçe kurarak sebze yetiştiriyor. Bizim kampanyalarımıza katılan diğer bir genç ise Sofya’nın birkaç parkının temizlenmesi için etkinlik dizisi düzenledi. Bununla beraber gönüllü inisyatiflerin çoğu hükümetdışı örgütler tarafından tertip ediliyor” diyor Pavel ve arkadaşları ile birlikte daha küçük yerleşim birimlerine ulaşmayı hedef belirlediklerini de ekliyor.

“Rodoplar’da Vlahi köyünde çalışan bir sivil toplum örgütü Doğa Okulu denen bir şey yapıyor. Bir nevi çevreyi koruma merkezi olan bu okula gelip onarım işlerinde, bahçede bio sebze ve meyve yetiştirilmesinde yardım edecek insanlar lazım. Haftasonu Sofya’dan gelip yardım eden çok sayıda insan vardır”.

Çeviri:Tanya Blagova

Reklamlar