Kırmızı Kitap’ta gıda güvenliği başlığı genişliyor

Bu ay içinde yenilenecek Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde (MGSB), ‘gıda güvenliği başlığı’ da ayrıntılı biçimde yer alacak.


Kırmızı Kitap’ta gıda güvenliği başlığı genişliyor

Sayfa sayısı azaltılan MGSB’de, yeni ulusal tehdit tanımları yazılırken, ‘sağlık güvenliği’ ve ‘gıda güvenliği’ ayrı başlıklar olarak sunulacak

Sağlıklı gıda ürünlerinin temini, kendi kendine yetebilirlik, ekilebilir arazi ve su kaynaklarının yeterliliği gibi alt başlıkları bulunan gıda güvenliği, kamu sağlığını çok yakından ilgilendiriyor. Bazı araştırmalar, 5 bin yıllık tarihsel perspektifte sosyal ayaklanma, sivil itaatsizlik, imparatorlukların çökmesi gibi büyük toplumsal ve siyasi olayları, olumsuz tabiat ve iklim koşullarının, kıtlık gibi gelişmelerin tetiklediğini ortaya koyuyor. İnsanların ruh halini değiştiren, sağlık ve zekâ düzeylerini etkileyen biyolojik ajanların ya da genleriyle oynanmış ürünlerin varlığından söz ediliyor.

EKONOMİK ETKİLERİ

Genetiği değiştirilmiş ürünlerin temin edilip tüketilmesi, ilk etapta ekonomik kazanım gibi görülse de bu ürünlerin yol açtığı sağlık giderlerinin ve tahribatın, kazanımlarından daha fazla olduğu ortaya konuluyor. Sağlıksız nesillerin yol açacağı kayıpların parayla ölçülemeyeceği vurgulanıyor. Bir de elbette, toplum sağlığını etkilemeye yönelik manipülatif girişimler de söz konusu. Bu da ‘sağlık istihbaratı’ denilen alanı ilgilendiriyor.

 

Reklamlar