Konu:  Seçimler ve dış ülkelerde oy kullanma hakkı

Bulgar basınından alınmıştır.

Burgas vatandaşlarının seçim kanunundaki yeni değişikliklere tepkisi artıyor. Dış ülkelerdeki Bulgaristan vatandaşları seçimde oy kullanmazsa Bulgar vatandaşlığını kaybedecektir.

İktidarda bulunan GERB politik partisi tarafından hazırlanan Seçim Yasasındaki son değişiklikler bunu öngörüyor.

GERB Sözcüsüyle bir söyleşi:

Soru:

-Sizi aramamızın nedeni, Seçim Yasasında yapılması öngörülen, özellikle de dış ülkelerde yaşayan ve seçime katılma ve oy kullanma imkanı bulamayan, bu yasa değişikliği ile BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞINI KAYBEDECEK OLAN, vatandaşlarımızla ilgilidir.

Yanıt:

– Bu karar Bakanlar kurulunda Başbakanın hazır bulunduğu ve beyin fırtınası yapılan bir ortamda alındı. Bu karar, Meclis Başkanı Tsetska Zaçeva, GERB Başkan Yardımcısı Tsvetan Tsvettanov, Demokratik Güçler Birliği Başkanı Bojidar Lukarski (ekonomi bakanı),  Rumyana Jeleva, Menda Stoyanova ve diğer yetkililerin hazır bulunduğuy bir ortamda alındı. Herkesin bildiği üzere Başbakan Boyko Borisov dış ülkelerdeki Bulgaristan vatandaşlarının hepsini geri çevirme kararı aldı. Bu, onları birkaç gün için geri çevirme pahasına olsa bile, mutlaka yapılması gerekir. Herkisin bildiğine göre, dış ülkelerde yaşayan Bulgaristan vatandaşları ülkede olup bitenden çok yakından ilgileniyor. Öyle ki, Başbakanın görüşüne göre, eğer bu vatandaşlar Bulgaristan vatandaşlı olmak istiyorlarsa, oturdukları yerden kalkıp ya konsolosluklarımıza giderek ya da  gelsinler ve ülkemizde oy kullansınlar.

Bu yasa değişikliğinin bir başka sebebi de, dış ülkelerde yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının sayısını öğrenmek, onlardan kaçının kendilerini gerçek Bulgaristan vatandaşı saydığını saptamak veya söz konusu olanların bir iş yapılacak zaman kayıplara karışan kişiler mi olduğunu tespit etmektir. Biz böylece, kendileri için Bulgaristan her şeyin üstünde olan, gerçek yurtsever Bulgarların sayısını da ortaya çıkarmış olacağız, seçime katılmayanların Bulgaristan’ın ak yüzünü lekelemesine bundan böyle imkan tanınmayacak, gitsinler nerede isterlerse orada yaşasınlar ve dış ülkelerde Bulgaristan’ı kötülemesinler. Dış ülkelerdeki Bulgar vatandaşlarının oy kullanmasından korktuğumuz, onların oylarıyla iktidar partisinin birkaç milletvekili daha çıkarmasının önleneceği için,  aktif Bulgaristan vatandaşlarının seçme hakkını kullanmasına engel olmak istediğimiz konusunda birçok suçlama  işittik.

Bu olamaz, çünkü Bulgaristan’da yaşayan yoksul, okuma yazması olmayan, hiç bir iş tutamayan, okuyla gitmemiş ama seçme ve seçilme hakkı olan vatandaşların sayısı, dış ülkelerdeki Bulgar vatandaşlarından birkaç defa daha fazladır. Yasa değişikliğiyle izlenen ana fikir, maskeleri düşürmek ve KİMİN KİM OLDUĞUNU görebilmektir. Kendilerini Bulgar vatandaşı olarak tanıtanlar, dış ülkelerden bize çok saldırıda bulunuyor, kendilerini çok aktif gösteriyorlar, hükümete ve devlete karşı birçok oyun çeviriyorlar. Biz kimsenin seçme ve seçilme hakkını elinden almıyoruz, herkese özgürce seçime katılma hakkı tanımış oluyoruz. Önümüzdeki seçimlerde kimin gerçek Bulgaristan vatandaşı olduğunu göreceğiz!

Reklamlar