22 ile 24 Temmuz günleri arasında Bulgaristan’ın güneydoğusunda yer alan Karnobat şehrinde üçüncü kez Balkan Sanat Festivali düzenlendi. Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan ve Arnavutluk’tan 30 folklor topluluğu, bütün Balkan ülkelerinden 600’den fazla sanatçı katıldı.

Снимка

Festival konuklarının gözleri önünde yerli yaz yemekleri hazırlanıp beğeniye sunuldu. “Büyük Kepçe” adı ile düzenlenen cacık yarışması, tanınan yemek programı sunucusu Uti Bıçvarov’un gözetiminde geçti. Yarışmaya katılan beş takım, birbirinden farklı cacık tarifleri sundu.

Festivalin küçük konukları için ustalık dersleri, hokkabazlık ve tiyatro atölyeleri vardı. Şehir parkındaki atölyelerde ise çanak çömlekçilik, örgü ve kına dövmesi öğretiliyordu.

“Festival, şehrin kültür hayatına farklılık katıyor, ayrıca da Balkan ülkelerinin geleneklerini ve geleneksel sanat çeşitlerini sürdüren insanları bir araya getiriyor. Biz “brake çatışmaları” düzenleyerek bütün ülkeden gençlerin katılmalarını ve eğlenmelerini sağlıyoruz. Festivalin konukları ve jüri üyeleri arasında dünyada tanınan deneyimli dansçılar vardı. Onlardan biri olan B-boy Slav örneğin, Brezilya’da geçen Red Bull BC 1 finallerine katılmış bulunan tek Bulgar breake dansçısıdır. Uzun yıllar Birleşik Krallık’ta çalışan Juju Rock da aramızdaydı. Böyle tanınan kişilerin katılımı, Pazarcik, Vidin ve Blagoevgrad’dan büyük sayıda katılımcı çekti. İzleyenler de sahnede gösterilenleri büyük heyecen ve coşku ile izliyordu.

Festivalin üçüncü günü The Official Bulgarian Beatbox Battle Yarışması’nın onuncusu düzenlendi ve Bulgaristan’ın yeni beatbox şampiyonu KillaBee oldu. Seçiciler kurulunda ise dünyaca bilinen betabox yıldızları Skiller, Pechenkata ve RedOne yer aldılar.

Снимка

Karnobat’ta geçen festivalde sinema sanatı da arka planda kalmadı. Yönetmen Anri Kulev’in “Puk” filmi, prömyerden önce Karnobat’ta gösterildi. Bulgaristan Ulusal Televizyonu BNT’nin seyyar yaz sineması da şehre uğradı ve festival konuklarına yönetmen Atanas Kiryakov’un “Barter” filmi Kristina Grozeva ve Petır Vılçanov’un “Urok” (Ders) filmi ve Kamen Kalev’in “Yüz üstü” filmi izletildi.

Reklamlar